24.07.2017

Код послуги в податковій накладній не збігається з КВЕД

Чи повинні коди послуг згідно з ДКПП, указані в податковій накладній, відповідати кодам видів діяльності за КВЕД платника податків?

На наш погляд, ні. Зараз пояснимо чому.

Розпочнемо з того, що сам собою КВЕД — це статистичний інструмент, який призначений для впорядкування економічної інформації (п. 1 КВЕД-2010).

Він потрібний для статистичного обліку підприємств за видами економічної діяльності, проведення статспостережень і статаналізу.

Звичайно, КВЕД може використовуватися і за межами статистики (у соціальному і податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо). Проте в такому разі він не завжди відповідає потребам користувачів, у зв’язку з чим можуть виникати протиріччя стосовно юридичного використання коду КВЕД.

У зв’язку із цим код виду діяльності не може бути достатнім критерієм для виконання умов, передбачених нормативними актами. Він є лише припущенням про види діяльності, а не доказом того, що ці види діяльності фактично здійснювалися.

При заповненні податкових накладних (ПН) аналогічна ситуація. Адже ні п. 201.1 ПКУ, ні Порядок № 1307* не вимагають від платника ПДВ указувати дані в гр. 3.3 ПН «Код послуги згідно з ДКПП» у прив’язці до кодів видів діяльності, які прописані в нього в статутних документах.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

А це означає, що в разі надання послуг платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання, складає і реєструє у ЄРПН ПН з кодом послуги згідно з ДКПП незалежно від того, відповідає він коду його діяльності, указаному в статутних документах, чи ні.

Погоджуються з таким висновком і податківці (див. листи ДФСУ від 18.05.17 р. № 271/6/99-99-15-03-02-15/IПК і від 25.05.17 р. № 368/6/99-99-15-03-02-15/IПК).

Тому не хвилюйтеся, якщо у вас іноді «проскакують» нетипові для вашої діяльності операції, або ж ви як посередник перевиставляєте замовникові вартість послуг, наданих третіми особами, і при цьому вкажите код такої послуги в ПН.

Ваша ПН не потрапить під блокування через невідповідність коду послуги, що надається, за ДКПП і коду видів діяльності платника ПДВ (див. у «БТ», 2017, № 27-28, с. 12). Проте повністю скидати КВЕД з рахунків не варто.

Для кого КВЕД у ПН відіграє важливу роль:

• для виробників, експортерів, імпортерів, оптових і роздрібних торговців підакцизними товарами.

Нагадаємо: платника ПДВ, що виписав ПН на постачання підакцизних товарів, система блокування перевіряє на наявність ліцензій на виробництво, експорт, імпорт, оптову і роздрібну торгівлю такими товарами. І якщо такої не виявиться (чи вона буде анульована або ж призупинена) реєстрацію «підозрілої» ПН призупинять;

для платників єдиного податку (ЄП) групи 3.

Для них ПКУ передбачає обмеження на здійснення деяких видів діяльності.

Нагадаємо: саме зазначення у ЄДРПОУ або статутних документах платником ЄП видів діяльності, які не надають права на застосування спрощеної системи, не є підставою для відмови в реєстрації платником ЄП (категорія 108.01.16 ЗІР ДФСУ). Але! За умови, що такі види діяльності не здійснюються.

Тому якщо ви оформите ПН з кодом забороненого виду діяльності, можете втратити свій ЄП-статус;

для сільгоспвиробників — одержувачів дотації.

Однією з умов отримання агродотацій сільгосппідприємствами є здійснення «дотаційних» видів діяльності, підтверджених даними ЄДРПОУ (п.п. 2 п. 5 Порядку ведення Реєстру одержувачів бюджетної дотації, затвердженого постановою Кабміну від 21.02.17 р. № 179).

Відповідно, якщо ви в ПН укажете «дотаційний» код, якого не буде у ЄДРПОУ, дотації вам не бачити.

Іншим платникам ПДВ про коди КВЕД можна не хвилюватися.