05.06.2017

Декларацію з акцизного податку підлаштували під діючі норми ПКУ

Наказ Мінфіну від 24.04.17 р. № 451 «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до форми декларації з акцизного податку (АП). Ці зміни спрямовані на приведення форми декларації у відповідність до норм діючого на сьогодні законодавства. Розглянемо найактуальніші нововведення.

Тютюнова сировина. З 01.01.17 р. об’єктами обкладення АП стали операції з ввезення на митну територію України та реалізацію тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами ( п.п. 213.3.13 ПКУ).

Але в декларації не було місця для відображення таких операцій. Тепер з’явився відповідний рядок Б7 розділу Б.

Зупинення дії пільг. З початку 2017 року зупинено дію звільнень від оподаткування АП, передбачених п.п. 213.2 і 213.3 та ст. 225 і 229 ПКУ, якщо платник податків знаходиться (проживає) та/або здійснює діяльність на тимчасово окупованій території. У зв’язку з цим у розділі В з’явився новий рядок В17 для АП суб’єктів господарювання, які втратили право на пільгу.

Після цих нововведень розраховувати податкові зобов’язання платникам АП доведеться в новому рядку В18.

Роздрібний акциз за пальне. З початку 2017 року скасовано роздрібний акциз на пальне. А тому відтепер розділ ІІ додатку 6 (в ньому раніше розрахували зобов’язання за такий вид АП) будуть використовувати лише при виправленні помилок, допущених у звітності за податкові періоди до 01.01.17 р.

Узагальнення даних. Відтепер у рядку А10 розділу А та у рядку Б8 розділу Б не потрібно вказувати узагальнені дані про нарахований розмір АП. Отже, щоб визначити розмір нарахованого податку, який раніше вказували в цих рядках, вам доведеться підсумовувати дані рядків А10.1, А10.2 та Б8.1, Б8.2 відповідно.

Наказ, що коментується, чинний з дня опублікування.