05.06.2017

Нова думка про податковий кредит при купівлі основного засобу підприємцем

Раніше податківці категорично забороняли підприємцям ставити в податковий кредит суми ПДВ, сплачені при купівлі будь-яких основних засобів. Зараз начебто і дозволили, але не зовсім. Черговий їх «опус» на цю тему зараз і обговоримо.

Найсвіжіша думка податківців (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ): підприємці можуть поставити в податковий кредит суму ПДВ, сплачену при купівлі основного засобу, але не будь-якого, а тільки того, який узятий на облік згідно зі ст. 177 ПКУ.

Отже, на думку податківців, у податковий кредит не можна ставити ПДВ, сплачений при купівлі:

1) основних засобів, які підприємець не бажає амортизувати (вести облік);

2) земельних ділянок, житлової нерухомості, легкових і вантажних авто (їх заборонено амортизувати в принципі).

Який же аргумент для цього у фіскалів? Прямих аргументів як таких ми не бачимо. Проскакують лише звичні «скарги» на те, що підприємець не може бути власником майна (власником може бути тільки фіз- або юрособа). І швидше за все, податківців тягне до наступного логічного ланцюжка, мовляв «законодавець вирішив, коли об’єкт основних засобів дійсно вважається використовуваним у госпдіяльності, — у разі, якщо підприємцеві дозволено його амортизувати. Ось тоді й можна зберегти податковий кредит з ПДВ».

Але таке трактування знову-таки не витримує жодної критики, і його можна спростувати в суді*.

* Детально про це, а також про аргументи на користь підприємця для судових спорів ми писали в «БТ», 2017, № 9, с. 27.

ПКУ не ставить право підприємця на податковий кредит у пряму залежність від обліку його доходів і витрат.

У ПКУ взагалі немає особливих умов для формування податкового кредиту в підприємців — платників ПДВ.

Тому насправді немає жодного зв’язку між ПДВ за основними засобами й амортизацією основних засобів!

Згідно з п.п. «б» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту включаються суми ПДВ, сплачені при купівлі необоротних активів. При цьому, якщо основний засіб використовується в госпдіяльності підприємця і для здійснення оподатковуваних ПДВ операцій, то «викошувати» відображений податковий кредит необхідності немає. Адже в п. 198.5 ПКУ для цього просто немає підстав!

Тому якщо ви сміливий підприємець і готові боротися за свій податковий кредит у суді, у вас, як і раніше, є всі шанси виграти справу. Але обов’язково оформіть якомога більше документів, які підтверджують той факт, що ваш основний засіб дійсно використовується в оподатковуваних ПДВ операціях (і тільки в них).

Вам це стане у нагоді

Назва консультації

Де знайти

Стаття «Автомобіль подвійного призначення у підприємця-загальносистемника»

«Автомобіль товарної позиції 8703, 8704 і 8709 УКТ ЗЕД — це основний засіб подвійного призначення. Будь-який транспорт з товарної позиції 8705 до таких не належить.

Не є ОЗ «подвійного призначення» автомобілі інших товарних позицій (припустимо, трактори (код 8701), автобуси (код 8702) тощо)»

«БТ», 2017, № 9, с. 27

Стаття «Основні засоби та нематеріальні активи в обліку ФОП-загальносистемника»

«витрати у ФОП мають бути (п. 177.2 ПКУ): (1) пов’язані з господарською діяльністю; (2) фактично понесені, тобто оплачені; (3) документально підтверджені.

Тільки коли всі перелічені вище умови виконано, можна розглядати право на амортизацію таких витрат»

«БТ», 2017, № 8, с. 39