26.06.2017

Агродотація: дотаційні накладні та додаток ДС9

Лист ДФСУ від 06.06.17 р. № 476/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Щоб отримати дотацію, сільгосптоваровиробник має не тільки дотримуватися вимог, прописаних у ст. 161 Закону № 1877* (постачати дотаційну сільгосппродукцію), а й обов’язково потрапити до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі — Реєстр). Для цього він подає заяву (форма № 1-РОБД) у період з 21 по 25 число місяця, в якому виконав усі вимоги для отримання дотації.

* Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

Датою включення до Реєстру є дата внесення відповідного запису. А от датою набуття статусу отримувача дотації є перше число звітного місяця, в якому аграрій подав заяву на внесення до Реєстру (п. 13 Порядку № 179**).

** Порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації, затверджений постановою Кабміну від 21.02.17 р. № 179.

Пройшовши таку реєстрацію, аграрії мають право:

• складати у специфічному порядку податкові накладні (ПН) на постачання дотаційних товарів (тобто товарів, отриманих від видів діяльності, визначених у п. 161.3 Закону № 1877). У другій частині порядкового номера таких ПН потрібно вказувати код «2», а у графі 11 розділу Б табличної частини — код дотаційного виду діяльності, при здійсненні якого отримано товари, що реалізують ( п. 6 Порядку № 1307***);

*** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

• подавати починаючи з періоду, в якому вони потрапили до Реєстру, додаток ДС9 до ПДВ-декларації.

Зверніть увагу! Аграрій потрапляє до Реєстру тільки наприкінці місяця, а от право на дотацію він отримує з початку місяця, в якому подано заяву. При цьому дотаційні товари поставляються аграрієм весь місяць, у якому його включили до Реєстру.

Виникають запитання: з якої дати аграрій має право складати ПН за спецправилами і за який період до додатка ДС9 включати нараховані ПЗ на постачання дотаційних товарів?

Відповідь на ці запитання дали податківці у листі, що коментується. Вони вказали:

1) ПН з кодом «2» у порядковому номері аграрій починає складати з дати внесення його до Реєстру;

2) тільки з дати складання таких ПН аграрій здійснює постачання дотаційних товарів. А тому вони переконані, що дотаційні ПЗ до додатку ДС9, а також у спеціальних рядках додатків 1 та 5 (на їх основі заповнюється додаток ДС9) відображають тільки на підставі дотаційних ПН.

З першим твердженням ми повністю згодні. ПН з кодом «2» у номері згідно з п. 6 Порядку № 1307 складають тільки ті особи, що внесені до Реєстру отримувачів дотації.

А от другий висновок справедливий лише щодо випадку, коли аграрій цілий місяць перебував у Реєстрі. Якщо ж говорити про перший місяць, в якому він потрапив до Реєстру, то висновки контролерів помилкові. На наш погляд, до додатка ДС9 можна включати податкові зобов’язання із усіх ПН, складених при постачанні дотаційних товарів, незалежно від того, як вона оформлена (з кодом «2» у номері чи ні). Аргументуємо це тим, що:

1) ні ПКУ, ні жодний інший нормативно-правовий акт не забороняє включати до додатка ДС9 у місяці включення до Реєстру ПЗ, які нараховані у «звичайних» ПН (без коду «2»);

2) визнання дотаційних ПЗ пов’язане не з наявністю коду «2» у номері ПН, а з постачанням дотаційних товарів виробниками, які дотрималися відповідних вимог;

3) не код «2» у номері ПН визначає період, з якого аграрій має право на дотацію, а перше число місяця, в якому аграрія включили до Реєстру. Про це, зокрема, говорить п. 13 Порядку № 179. А якщо це так, то всі поставки дотаційних товарів за місяць мають формувати дотаційні ПЗ.

На наш погляд, усі ПЗ нараховані при постачанні дотаційних товарів, які аграрій склав, як за спецправилами, так і у звичайному порядку, до дати включення до такого Реєстру є дотаційними і їх слід відображати у додатку ДС9.