26.06.2017

Чи коригувати дохід єдиноподатника, якщо повернули аванс

Фізична особа — підприємець (ФОП) є платником єдиного податку (ЄП) групи 2. У кінці минулому року він отримав аванс у рахунок майбутньої поставки товару. У цьому році договір розірвали і повернули отриманий аванс. Чи має право ФОП на таку суму зменшити розмір доходу 2017 року?

Нагадаємо, що не вважаються доходом платників ЄП груп 1 — 3 кошти (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, якщо платник ЄП отримав аванс, а потім повертає його контрагенту у зв’язку з розірванням договору, то зрозуміло, що включати до доходу ці суми не потрібно. Хоч вони і пройшли через поточний рахунок платника, але доходу платник ЄП не отримав.

Жодних проблем немає, якщо аванс отримали і повернули в одному звітному періоді. Проте у випадку, коли аванс доводиться повертати в наступному звітному періоді (році), ситуація не така однозначна.

На момент отримання авансу платник ЄП вважає цей аванс своїм доходом. Такі суми він вписує до Книги обліку доходів, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579 (далі — Книга обліку доходів), та враховує при порівнянні свого доходу з граничною сумою, яка дозволена для відповідної групи платників ЄП. Для групи 2 — це 1,5 млн грн. ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Після того як ФОП повернув суму авансу в наступному році, виникає закономірне запитання: чи можна на цю суму зменшити дохід цього року? Адже відповідної суми доходів у цьому звітному періоді він не отримував. Звісно, на суму ЄП, яку потрібно сплатити, це не вплине. А от при розрахунку загальної суми доходу за рік, яка має вписатись у дозволені 1,5 млн грн., це має принципове значення.

У ПКУ про це немає жодної вказівки.

Щоб дати відповідь на це запитання, слід звернутися до правил заповнення Книги обліку доходів. У ній є спеціальна графа (гр. 3), у якій платник ЄП має змогу показати суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передоплати. І на цю суму буде зменшений загальний дохід отриманий протягом звітного року (через гр. 4 Книги обліку доходів).

Таким чином, коли ви повертаєте аванс (незалежно від того коли саме він був отриманий), то достатньо просто вказати суму, на яку слід зменшити ваш дохід у гр. 3 Книги обліку доходів.

Саме так рекомендують чинити податківці в аналогічній ситуації (категорія 107.04 ЗІР ДФСУ) у разі повернення помилково зарахованих коштів. Вони наполягають: ФОП — платник ЄП має у звітному періоді, у якому відбулось їх повернення, здійснити перерахунок отриманого доходу за звітний період.

Якщо ФОП — платник ЄП повертає аванс, то правила коригування доходу повинні бути такі ж, як і при поверненні помилково зарахованих коштів. Адже ці ситуації дуже схожі.

Зверніть увагу! Для платників ЄП групи 3 податківці іноді просувають інший варіант (категорія 108.01.05 ЗІР ДФСУ). Вони пропонують подати уточнену декларацію або уточнити показники періоду, у якому був отриманий аванс, у складі звітної декларації. Тобто відкоригувати дохід того періоду, у якому був отриманий аванс.

На наш погляд, такий варіант має право на життя лише у ситуації, коли платник ЄП відмовився від спрощеної системи оподаткування і вже не може врахувати повернуту суму у складі доходу звітного періоду.

До речі, у зовсім свіжій консультації (лист ДФСУ від 06.06.17 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК) контролери і для юросіб — платників ЄП групи 3 рекомендують у випадку повернення авансу, отриманого в минулих періодах, скоригувати суму доходу, з якої нараховується податок у декларації платника ЄП за звітний період, у якому повертаються кошти.