01.05.2017

Компенсація середньої зарплати «солдатам підприємця». Навіть не чекали…

Постанова КМУ від 12.04.17 р. № 254 «Про внесення змін до ухвали Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105»

Як це було. 18 березня 2014 року стартувала перша хвиля мобілізації. Прагнучи захистити мобілізованих працівників, законодавець зобов’язав роботодавців зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду і середній заробіток. Причому середній заробіток повинен компенсуватися з бюджету (див. ст. 119 КЗпП).

З часом гарантії, аналогічні тим, що були вже встановлені для мобілізованих, встановлюють для тих, хто добровільно поступив на військову службу за контрактом (далі — контрактники), а також тих, хто був призваний на строкову військову службу (далі — строковики).

Але ось невдача. У первинній версії ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП ішлося про роботодавців — підприємства, установи, організації. У результаті КМУ дійшов висновку, що всі інші роботодавці, які зберігають середній заробіток за мобілізованими працівниками (контрактниками, строковиками), права на його компенсацію з бюджету не мають.

Справедливість відновлено лише 6 грудня 2015 року. Саме з цієї дати набув чинності Закон України від 12.11.15 р. № 801-VIII, що вніс зміни в ст. 119 КЗпП. Завдяки йому зберігати за призваним (прийнятим за контрактом) на військову службу працівником місце роботи, посаду і середній заробіток, починаючи з 06.12.15 р. зобов’язані були в тому числі й роботодавці: фермерські господарства; сільськогосподарські виробничі кооперативи; фізичні особи — підприємці.

Причому середній заробіток їм теж повинні були компенсувати з бюджету. Залишалася крихта. Дочекатися внесення відповідних змін до Порядку виплати компенсації, затвердженого постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105 (далі — Порядок № 105). На це КМУ був даний місяць (див. п. 2 розд. II Закону № 801).

Але все, що так добре починалося, закінчилося 1 січня 2016 року. З цієї дати всім роботодавцям припинили компенсувати середній заробіток, збережений за мобілізованими (контрактниками, строковиками). Плюс до цього навіть у звичайних підприємств виникли проблеми з отриманням компенсації середнього заробітку за грудень 2015 року.

І ось несподівано, не через місяць, а майже через півтора року КМУ постановою, що коментується, таки вніс зміни в Порядок № 105. Зміни набули чинності з 14.04.17 р. Що в результаті отримали?

Починаючи з 14.04.17 р. роботодавці— фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи і фізичні особи — підприємці можуть (якщо захочуть, звичайно) отримати компенсацію середнього заробітку, збереженого за період з 6 по 31 грудня 2015 року за працівниками, які в цей період проходили:

• строкову військову службу;

• військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

• військову службу за контрактом.

А що зі збереженою середньою зарплатою за більш ранні періоди? На жаль, але її роботодавцям-підприємцям, фермерам і сільгоспкооператорам компенсувати не будуть.

Що потрібно, щоб отримати компенсацію середнього заробітку, збереженого за період з 6 по 31 грудня 2015 року?

У період з 14.04.17 р. по 14.07.17 р. (1) заповнити Звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку, нарахованого за робочі дні, що припадають на період з 6 по 31 грудня 2015 року (форма Звіту наведена в додатку 1 до Порядку № 105); (2) узгодити його з районним (міським) військовим комісаріатом або військовою частиною, які здійснювали призов працівників на військову службу, в частині підтвердження призову і проходження військової служби; (3) подати узгоджений Звіт в орган соцзахисту населення за місцезнаходженням роботодавця і чекати грошей.

Компенсацію обіцяють виплатити. Принаймні гроші на ці цілі передбачені в Державному бюджеті на 2017 рік.