01.05.2017

Періодичність друкування Z-звіту та правила блокування РРО

Лист ГУ ДФС у Київській області від 12.04.17 р. № 2004/10/10-36-14-06-22

У листі, що коментується, столичні податківці пояснили окремі нюанси використання РРО.

Правила друкування Z-звіту. Нагадаємо, що до 2015 року серед власників РРО існувало повір’я: незалежно від того, здійснюються протягом дня операції з використанням РРО чи ні, його власник зобов’язаний щоденно друкувати на РРО фіскальний звітний чек (Z-звіт).

Причина — п. 9 ст. 3 Закону про РРО, в якому було коротко сказано: суб’єкт господарювання, який використовує РРО, має обов’язково щоденно друкувати Z-звіти.

З початку 2015 року все змінилося. У п. 9 ст. 3 Закону про РРО було внесено зміни, відповідно до яких обов’язок щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) Z-звіт залишився тільки у тому випадку, коли протягом дня була здійснена розрахункова операція.

Спираючись на це, столичні контролери ще раз нагадали: у разі, коли на РРО не проводяться розрахункові операції, включати його та роздруковувати фіскальні звітні чеки (Z-звіти) не обов’язково.

Блокування роботи РРО. Також податківці нагадали, що робота РРО блокується (наприклад, під час відсутності Інтернету), тільки якщо після роздрукування Z-звіту РРО протягом 72 годин не передав контрольно-звітну інформацію на сервер ДФСУ.

Тому у випадку, коли РРО після останньої передачі інформації на сервер ДФСУ не використовувався та на ньому не роздруковувався Z-звіт, його робота після закінчення 72 годин з дати останньої передачі інформації не блокується.

Справа у тому, що інформація про відсутність протягом дня розрахункових операцій в автоматичному режимі передається до сервера обробки інформації (категорія 109.12 ЗІР ДФСУ).