01.05.2017

Обираємо ставку ЄСВ при виплаті винагороди інвалідові за ЦП-договором

Який розмір ЄСВ повинна застосовувати юридична особа при виплаті працівникові-інваліду винагороди за цивільно-правовим договором?

Нормами ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ визначено, що ЄСВ для всіх його платників (окрім пільгових категорій) установлений у розмірі 22 % до певної бази нарахування ЄСВ.

Згідно з п. 13 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, ЄСВ установлюється в розмірі 8,41 % бази нарахування ЄСВ, визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ для працюючих інвалідів.

Проте якщо дотримуватися вимог п. 5 розд. III Інструкції № 449*, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, ставка ЄСВ у розмірі 8,41 % установлюється відповідно до Закону про ЄСВ:

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449.

• до сум нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, визначені відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР;

• до сум оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, здійснюваної за рахунок коштів роботодавця, і допомоги по тимчасовій непрацездатності;

• до сум допомоги по вагітності та пологах для працюючих інвалідів.

Враховуючи вищесказане, можна дійти висновку: юридична особа при виплаті працівникові-інваліду винагороди за цивільно-правовим договором повинна застосовувати ставку ЄСВ у розмірі 22 %.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 301.04.01