29.05.2017

Штраф за помилки в обов'язкових реквізитах податкової накладної

Як застосовують штрафи за помилки, допущені продавцем товарів/послуг в обов’язкових реквізитах податкової накладної?

Якщо продавець товарів/послуг припуститься помилки в обов’язкових реквізитах податкової накладної (ПН) та/або якщо продавець/покупець порушить граничні строки реєстрації ПН/РК у Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН), покупець/продавець таких товарів/послуг має право подати з ПДВ-декларацією за звітний період заяву зі скаргою ( п. 201.10 ПКУ).

Отримавши таку скаргу, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку продавця для з’ясування достовірності і повноти нарахування ним ПДВ-зобов’язань за такою операцією протягом 90 календарних днів з дня надходження заяви зі скаргою (з урахуванням вимог, установлених п.п. 78.1.9 ПКУ).

Якщо в ході перевірки контролери все ж знайдуть помилки, допущені в обов’язкових реквізитах ПН, продавцеві нарахують штраф у розмірі 170 грн. і зобов’яжуть виправити неточності ( п. 1201.3 ПКУ).

У зв’язку із цим контролюючий орган, що проводив перевірку, складе податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «ПН» (додаток 14 до Порядку № 1204*).

* Порядок надсилання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.15 р. № 1204.

Якщо продавець не виконає вказаної вимоги (не виправить помилки протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР), на нього буде накладений штраф у розмірі від 10 до 100 % суми ПДВ, указаної в «помилковій» ПН, залежно від кількості днів прострочення невиправлення помилок ( абз. другий п. 1201.3 ПКУ).

З метою застосування цих штрафних санкцій буде складено ППР за формою «ПС» (додаток 11 до Порядку № 1204).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.27