06.11.2017

Подання інформації про вакансії до центру зайнятості: пояснення від Мінсоцполітики

Лист Мінсоцполітики від 25.05.17 р. № 420/0/126-17/243

У листі, що коментується, Мінсоцполітики пояснило окремі нюанси подання форми № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затвердженої наказом Мінсоцполітики від 31.05.13 р. № 316.

Відповідальності за неподання. Жодний нормативно-правовий акт не містять норм стосовно відповідальності за неподання форми № 3-ПН. Тому Мінсоцполітики зазначає: фінансових санкцій для роботодавця чи адмінвідповідальності для посадових осіб установи за неподання форми № 3-ПН не передбачено.

Навіщо тоді роботодавцю подавати форму № 3-ПН? Мінсоцполітики у листі, що коментується, пов’язує це із вирішенням проблеми із працевлаштування безробітних громадян. Дійсно, після подання форми № 3-ПН роботодавець може не робити зайвих зусиль з пошуку кандидатів на вакантну посаду, а спокійно чекати потенційного працівника від центру зайнятості на вакантне місце. У такий спосіб можна безкоштовно підшукати собі нового співробітника, а центр зайнятості виконує свою безпосередню функцію — знаходить місце роботи для безробітних.

Крім того, завдяки поданню форми № 3-ПН роботодавець має змогу за допомогою центру зайнятості працевлаштувати громадян з додатковими гарантіями у сприянні працевлаштуванню (наприклад, молодь) для виконання 5-відсоткової квоти (ст. 14 Закону про зайнятість*) або працевлаштувати осіб з інвалідністю — для виконання «інвалідного нормативу».

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

До відома! Подана форма № 3-ПН з позначкою про намір працевлаштувати на вакантне робоче місце інваліда може слугувати доказом того, що роботодавець ужив усіх необхідних заходів із працевлаштування працівника-інваліда для виконання «інвалідного нормативу» (див., наприклад, постанову ВСУ від 20.06.11 р. у справі № 21-60а11).

Окремо відзначимо: форма № 3-ПН обов’язково подається, якщо прийнято рішення про працевлаштування іноземця або особи без громадянства.

Вакансія уже зайнята. На практиці трапляються ситуації, коли роботодавцем подана форма № 3-ПН до центру зайнятості, а через деякий час на заявлену посаду працевлаштовано працівника, якого «знайшов» роботодавець. Як повідомити центр зайнятості, що посада, зазначена у формі № 3-ПН, уже не вакантна?

Подання форми № 3-ПН з видом звітності «уточнююча» не підійде, оскільки її подають лише для заміни «первинної» звітності або для коригування характеристик відкритої вакансії (п. 6 Порядку № 316**). А види звітності «скасовуюча» для форми № 3-ПН не передбачено.

** Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.13 р. № 316.

Разом із тим у п. 4 Порядку № 316 вказано: актуальність зазначених у формі № 3-ПН вакансій уточнюється базовим центром зайнятості не рідше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку.

На підставі цього припису фахівці Мінсоцполітики у листі, що коментується, пропонують такі способи інформування центру зайнятості про працевлаштування працівника на посаду, яка раніше була заявлена як вакантна:

1) повідомити про це центр зайнятості у письмовій або усній (телефонній) формі в момент, коли потреба у працевлаштуванні відпала;

2) проінформований центр зайнятості про прийняття на роботу працівника на вакантну посаду «постфактум» (тобто коли потенційний працівник від центру зайнятості уже прибув до установи). Для цього роботодавець ставить у корінці направлення на працевлаштування, виданого безробітній особі відповідну позначку, а також підкреслює «не направляти» на це робоче місце іншу кандидатуру.

І, наостанок, щодо професійного розвитку, актуальні вакансії можна переглянути на сайті Jooble.