20.11.2017

Повернення передоплати: як відобразити в ЄП-звітності

Як ФОП — платник єдиного податку в податковій декларації відображає повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору (у тому числі якщо їх отримання та повернення відбувається в різних податкових періодах)?

Доходом платника єдиного податку (ЄП) для ФОП є дохід, отриманий протягом звітного періоду у грошовій формі (готівковою та/або безготівковою); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

При цьому датою отримання доходу платника ЄП є (п. 292.6 ПКУ):

• або дата надходження такому платникові коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі;

• або дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Не включаються до складу доходу платника ЄП суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються покупцеві товару (робіт, послуг) — платникові ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцеві товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Висновок: якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві у разі розірвання договору відбувається в періоді її отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи — платника ЄП групи 1 — 3 і не підлягають відображенню в ЄП-декларації.

У разі якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві відбувається в іншому звітному періоді, фізична особа — платник ЄП групи 1 — 3 повинна:

включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримані;

здійснити перерахунок доходу у звітному періоді, в якому відбувається їх повернення.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.08