27.11.2017

Як Мінфін підкоригував Порядок обліку платників податків

Наказ Мінфіну від 06.10.17 р. № 839 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни в Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

На які ж найцікавіші моменти слід звернути увагу?

1. Облік відокремленого підрозділу юрособи з місцезнаходженням за межами України.

Якщо юрособа створює відокремлений підрозділ з місцезнаходженням за межами України, вона зобов’язана подати повідомлення № 20-ОПП в контролюючий орган за основним місцем обліку юрособи в паперовому вигляді (!). При цьому в розділі 3 форми № 20-ОПП слід зазначити:

• у гр. 6 — код країни місцезнаходження такого підрозділу;

• у гр. 8 — повне місцезнаходження в країні за межами України;

гр. 7 — не заповнювати.

2. Переведення платника податків з одного контролюючого органу в інший.

Тепер зняття з обліку (за основним місцем обліку) за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) буде здійснюється автоматично одночасно з постановкою на облік (за основним місцем обліку) за новим місцезнаходженням (місцем проживання) (оновлений п. 10.10 Порядку № 1588).

Очікувати 2 дні, доки податківці знімуть вас із реєстрації за старим місцем обліку, більше не потрібно.

Крім того, з Порядку № 1588 виключені норми, що стосуються особливостей обліку великих платників податків. Зокрема, у випадку реорганізації таких платників податків або при виключенні їх з Реєстру великих платників податків.

3. Порядок зняття з обліку платників податків в контролюючих органах.

Так, у пп. 11.9 — 11.12 Порядку № 1588 більше не передбачено проведення документальної позапланової перевірки в разі початку процедури реорганізації, припинення юрособи, припинення (закриття) постійного представництва або відокремленого підрозділу юрособи, порушення провадження у справі про визнання банкротом платника податків або подачі заяви про зняття з обліку платника податків.

Немає більше в Порядку № 1588 і згадки про проведення документальної позапланової перевірки:

• підприємця, який пройшов держреєстрацію припинення підприємницької діяльності;

• у зв’язку з початком проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Є й дрібніші уточнення. Наприклад:

• платник податків, який реорганізується і має грошові зобов’язання і/або податковий борг, після оприлюднення повідомлення про реорганізацію тепер подаватиме документи (форму № 8-ОПП і копію рішення про реорганізацію) в контролюючий орган за місцем свого основного обліку (п. 11.14 Порядку № 1588);

• а фізособа, яка пройде держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, повинна подати декларацію за останній базовий звітний період. При цьому в такому документі їй необхідно відобразити виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

4. Зміни у формі № 20-ОПП.

Сама форма звичайно не «постраждала», проте:

• у гр. 9 «Стан об’єкта оподаткування» тепер замість фраз «будується/готується до введення в експлуатацію», «експлуатується» тощо треба буде вказувати коди, що відповідають кожному стану (від «1» до «9»). Як, до речі, і в гр. 10 «Вид права на об’єкт»;

• з’явилася нова гр. 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)». Її слід заповнювати у разі реєстрації об’єкта у відповідному держоргані з отриманням реєстраційного номера. Наприклад, таким номером є: кадастровий номер — для земельної ділянки; реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна — для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки; номер кузова транспортного засобу — для легкового автомобіля тощо.

Наказ набуває чинності через 10 днів з дня його офіційної публікації.