27.11.2017

Роздрібна торгівля вином: чи потрібно вносити відомості в Реєстр місць зберігання алкоголю

Чи потрібно суб’єктові господарювання, що здійснює роздрібну торгівлю виключно винами столовими, вносити в Єдиний державний реєстр місць зберігання відомості про приміщення, в яких такий суб’єкт здійснює зберігання вин столових, у тому числі якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі?

Місце зберігання — місце, яке використовується для зберігання спирту, або приміщення, використовуване для зберігання алкогольних напоїв і тютюнових виробів, відомості про місцезнаходження якого внесені в Єдиний держреєстр місць зберігання (ст. 1 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Проте суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, вносять в Єдиний реєстр тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв і тютюнових виробів, які розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі (ст. 15 Закону № 481).

При цьому слід ураховувати, що дія Закону № 481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими (окрім випадків, передбачених самим Законом № 481).

Більше того, роздрібна торгівля столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ст. 15 Закону № 481).

Отже, суб’єкт господарювання, що здійснює роздрібну торгівлю виключно винами столовими, має право не вносити в Єдиний реєстр відомості про приміщення, в яких такий суб’єкт здійснює зберігання вин столових, у тому числі якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 115.05