02.10.2017

Послуги, пов’язані з програмною продукцією: нюанси ПДВ-обкладення

Лист ДФСУ від 11.09.17 р. № 1892/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про порядок ПДВ-обкладення операцій з поставки послуг, пов’язаних з програмною продукцією. Контролери дійшли таких висновків:

1. Операції з модифікації (модернізації) програмної продукції, внаслідок яких відбуваються якісь зміни в програмній продукції, обкладаються ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %, якщо умовами ЦП-договору не визначено перехід/відчуження майнових прав (права власності) від виконавця до замовника на окремі елементи програмної продукції.

Якщо ж умовами ЦП-договору визначено перехід/відчуження майнових прав (права власності) від виконавця до замовника на окремі елементи програмної продукції, то операції з поставки таких послуг звільняються від обкладення ПДВ відповідно до п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

2. Послуги з супроводу та/або технічної підтримки програмної продукції обкладаються ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %, якщо (!) в результаті постачання таких послуг не відбувається ніяких змін у програмній продукції.

Якщо внаслідок постачання послуг із супроводу та/або технічної підтримки програмної продукції відбуваються якісь зміни в програмній продукції, то для цілей обкладення ПДВ постачання таких послуг розглядається як постачання окремих компонентів (елементів) програмної продукції, які звільняються від обкладення ПДВ відповідно до п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

3. Послуга щодо надання права на отримання оптимізації і оновлень, що містить право на отримання та завантаження інструментів і процедур для оновлення програмного забезпечення (ПЗ) у його розробника через виконавця, який забезпечує супровід та/або технічну підтримку ПЗ, обкладається ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %.