02.10.2017

Податківці стягнули податковий борг з ПДВ — збільшення реєстраційного ліміту не чекайте

Лист ДФСУ від 29.08.17 р. № 19207/6/99-99-17-03-15

У листі, що коментується, податківці розповіли про нюанси погашення податкового боргу з ПДВ, який виник після 01.07.15 р. у зв’язку з несплатою самостійно задекларованих грошових зобов’язань.

У такому разі згідно з процедурою, прописаною у п. 95.5 ПКУ, стягнення грошових коштів відбувається або за рахунок готівки, що належить такому платнику ПДВ, та/або коштів з рахунків такого платника у банках.

При цьому джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів та з інших джерел, а також суми надмірно сплачених платежів до відповідних бюджетів та ті, що враховуються в СЕА ПДВ (п. 87.1 ПКУ).

Якщо погашення податкового боргу відбувається за рахунок коштів на ПДВ-рахунку, контролери направляють до Казначейства відповідний реєстр, в якому вказують: найменування платника ПДВ, його податковий номер або ІПН, а також суму податкового боргу, що належить перерахуванню до бюджету. Після цього Казначейство списує необхідну суму з ПДВ-рахунку.

Якщо ж це будуть готівкові кошти, то такі суми контролери вносять у банк у день їх стягнення для перерахування до відповідного бюджету (п. 95.5 ПКУ). Відповідно такі суми проходять повз ПДВ-рахунок (йдуть безпосередньо до бюджету).

Зверніть увагу! Як зазначають податківці, поповнення ПДВ-рахунку на суму, стягнуту в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, законодавством не передбачено.

Ну а раз так, то суми, стягнуті в рахунок погашення боргу, не зможуть брати участь в розрахунку реєстраційного ліміту через складову ∑ПопРах. Відповідно реєстраційний ліміт боржника залишиться незмінним.