02.10.2017

Відповідальність за невидачу квитанції до касового ордера

Яка передбачена відповідальність за невидачу квитанції до прибуткового касового ордера?

Приймання готівки в касу відповідно до п. 3.3 глави 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637 проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

При прийманні готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається засвідчена відбитком печатки підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера).

За порушення вимог Закону про РРО до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі 170 грн., зокрема в разі порушення встановленого порядку проведення розрахунків через каси підприємств (п. 7 ст. 17. Закону про РРО).

Таким чином, у разі встановлення під час проведення перевірки порушення порядку проведення розрахунків через каси (наприклад, невидача квитанцій до касових ордерів) до суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі 170 грн. за кожне таке порушення.

Крім того, за таке порушення передбачена і адмінвідповідальність згідно із ст. 1551 КУпАП, яка накладається на:

• осіб, які здійснюють розрахункові операції, у вигляді штрафу від 34 до 85 грн.;

• на посадових осіб — від 85 до 170 грн.

За повторне порушення, допущене протягом року, якщо коли вас було піддано адмінстягненню, загрожує штраф у збільшеному у двічі розмірі.

Накладати такі адмінштрафи можуть тільки суди.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.21