09.10.2017

Помилково подали декларацію: що робити?

Бухгалтер при відправленні електронної декларації не помітив, що в програмі позначкою відмічений не той податковий орган. У результаті декларація була відправлена не туди. Що робити у цій ситуації? Чи можна якось відкликати декларацію, що подана в «помилковий» контролюючий орган?

Від помилок не застрахований ніхто. Наприклад, може статися так, що декларація буде подана не за той звітний період або не в той податковий орган. Що робити в цій ситуації? Головне — не панікувати.

У роз’ясненні, розміщеному в категорії 135.02 ЗІР ДФСУ, податківці вкотре нагадали, що в ПКУ не передбачені дії суб’єкта господарювання в разі, якщо він подав податкову звітність помилково. Наприклад, звітність, яку взагалі не потрібно було подавати, або подав не в той контролюючий орган. Як бути?

«Рецепт» дуже простий. Платник може звернутися в контролюючий орган з проханням не визнавати таку звітність податковою. Звернення (заява) складається в довільній формі письмово. У ньому необхідно обґрунтувати обставини помилкового подання звітності.

Додамо, що в тій же заяві про відкликання податкової звітності не зайвим буде попросити сторнувати нарахування, проведені згідно з показниками помилкової декларації в особовому рахунку платника відповідним податковим органом.

Хоча такі дії податківці і так повинні зробити без усяких прохань.

Коли може виникнути необхідність у відкликанні вже поданої звітності? Таких ситуацій може бути немало. Наприклад:

• підприємство виявило помилку в декларації з податку на прибуток за 2016 рік, у результаті виправлення якої виявилось, що дохід за 2016 рік «упав» нижче позначки у 20 млн грн. Тобто виходить, що підприємство повинне було застосовувати річний звітний період, а «прибуткові» декларації за I квартал і півріччя 2017 року були подані помилково;

• підприємець-єдиноподатник групи 1 або 2 помилково подав декларацію з єдиного податку за I квартал (півріччя) 2017 року, хоча повинен звітувати тільки за підсумками року;

• підприємець-загальносистемник перейшов на сплату єдиного податку з 01.07.17 р. і помилково відразу подав декларацію про доходи за півріччя 2017 року. Тоді як таку декларацію потрібно подати лише за підсумками 2017 року.

Нагадаємо: при переході на єдиний податок у середині року подавати декларацію з податку на прибуток «відразу» зобов’язані тільки юрособи. Підприємці чекають кінця року (роз’яснення в категорії 109.04 ЗІР ДФСУ);

• при поданні електронної звітності бухгалтер помилково вказав не той контролюючий орган, унаслідок чого декларація була подана не туди (як у ситуації, викладеній у запитанні нашого читача).

І цей список можна доповнити ще низкою інших нестандартних ситуацій.

Практика показує, що, дивлячись на відсутність чітко прописаного в ПКУ механізму відкликання «надмірно поданої» декларації, платник може зіткнутися з різними «витівками» місцевих фіскалів. Наприклад, вони можуть, нарікаючи на відсутність механізму, відмовитися виправляти вашу помилку і сторнувати вже проведені нарахування. Вважаємо, що це незаконно. І свіжі роз’яснення тому підтвердження.

І ще. Фінансових санкцій за зайве подання податкової звітності ПКУ не передбачає. Проте не виключено, що місцеві фіскали спробують накласти традиційний адмінштраф за ст. 1631 КпАП за порушення правил ведення податкового обліку.