30.10.2017

Рублям із зображенням Криму до України шлях закрито!

Постанова Нацбанку від 13.10.17 р. № 103 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України та проведення деяких валютних операцій»

Про те, що в Російській Федерації випускають в обіг пам’ятні купюри із зображення окупованого Кримського півострову, було відомо давно. А з 12.10.17 р. вже з’явилися регулярні 200-рублеві банкноти із зображенням пам’яток архітектури Криму. На лицьовій стороні нової зеленої 200-рублевої купюри зображений пам’ятник затопленим кораблям у Севастополі.

Враховуючи це, Нацбанк заборонив обіг таких купюр на території України. Він вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Нацбанку від 12.12.02 р. № 502, та Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Нацбанку від 01.06.11 р. № 174.

Заборонено банкам, фінансовим установам здійснювати валютно-обмінні операції з банкнотами (банківськими білетами) та монетами Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України, та/або які містять тексти, що стосуються окупації Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиниць України.

Така ж заборона стосується і здійснення касових операцій (у тому числі тих, що здійснюються під час купівлі/продажу готівкової іноземної валюти між банками).

Враховуючи це, хочемо застерегти суб’єктів господарювання, які направляють у відрядження до Російської Федерації своїх працівників: якщо ваш працівник привезе із відрядження описані вище купюри чи монети (із забороненими зображеннями), то конвертувати її у гривні на території України не вдасться.

Постанова, що коментується, чинна з 17.10.17 р.