30.10.2017

Заповнюємо додаток Д2 до ПДВ-декларації після перевірки

Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 11.10.17 р. № 2205/ІПК/16-31-12-01-34

У листі, що коментується, податківці розкрили нюанси заповнення додатка Д2 до ПДВ-декларації в разі збільшення від'ємного значення ПДВ (ВЗ) за результатами перевірки.

Нагадаємо, що додаток Д2 — «найзагадковіший» додаток до ПДВ-декларації. Порядок його заповнення не прописаний навіть у Порядку № 21*.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Проте завдяки роз’ясненням контролерів відомо, що (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ):

• у гр. 2 та 3 таблиці 1 слід указувати звітний період, у якому виникла сума ВЗ, відображена у гр. 4 цієї таблиці. При цьому рядки таблиці 1 заповнюються у хронологічному порядку виникнення сум ВЗ, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання ПДВ-декларації, і закінчуючи давнішим;

• у гр. 5 переноситься з гр. 4 сума ВЗ, отримана правонаступником від реорганізованого платника ПДВ.

А якщо сума ВЗ збільшена за результатами перевірки? У такому разі логічно було б у таблиці 1 додатка Д2 вказати фактичний період виникнення такого ВЗ та його суму.

Проте в листі, що коментується, контролери підійшли формально до цього запитання. Вони заявили − при формуванні ВЗ на підставі ППР, яким збільшений залишок ОЗ, у гр. 2 таблиці 1 додатка Д2 слід указати місяць і рік, у якому складено ППР (!).

Тобто відобразити його таким чином, ніби ВЗ виникло лише в періоді прийняття контролерами ППР.