30.10.2017

Чи завжди потрібно заповнювати службове поле ряд. 19.1 ПДВ-декларації

Чи відображається реєстраційна сума у службовому полі ряд. 19.1 ПДВ-декларації, якщо відсутні показники для заповнення ряд. 19 такої декларації?

У службовому полі ряд. 19.1 ПДВ-декларації відображається сума реєстраційного ліміту (РЛ), розрахованого відповідно до п. 2001.3 ПКУ на момент подання ПДВ-декларації (п.п. 2 п. 5 розд. V Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Виходячи із суми РЛ і значення, вказаного в ряд. 19 ПДВ-декларації, розраховується сума перевищення від’ємного значення ПДВ (ВЗ) над сумою РЛ на момент подання ПДВ-декларації. Така сума вноситься в ряд. 19.1 і зараховується до складу податкового кредиту (ПК) наступного звітного періоду в ряд. 21 ПДВ-декларації.

Сума ОЗ, яка не перевищує РЛ, переноситься в ряд. 20 ПДВ-декларації. При цьому, вона (п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21):

• спочатку зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні періоди, а потім

• або підлягає бюджетному відшкодуванню;

• або зараховується до складу ПК наступного звітного періоду.

Таким чином, РЛ, який вказується в службовому полі в ряд. 19.1 ПДВ-декларації, вноситься з метою визначення ВЗ, яке платник ПДВ має право віднести у зменшення податкового боргу, або ж відшкодувати на свій рахунок у банку, або в рахунок сплати грошових зобов’язань, або погашення податкового боргу за іншими платежами, що сплачуються до держбюджету.

Тому якщо в ПДВ-декларації не заповнений ряд. 19, тобто відсутня сума ВЗ поточного звітного періоду і ВЗ, яке підлягає включенню до складу ПК поточного звітного періоду, то і сума в службовому полі ряд. 19.1 такої декларації не заповнюється.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23