18.09.2017

Податковий кредит за транспортними квитками — на дату подання авансового звіту

Лист ДФСУ від 22.08.17 р. № 1700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ роз’яснила, на яку дату необхідно формувати податковий кредит (ПК) за документами — замінниками податкової накладної (ПН), зокрема за транспортними квитками та/або готельними рахунками.

Але спершу контролери нагадали про те, що формувати ПК на підставі вказаних документів можна тільки за умови, що транспортний квиток та/або готельний рахунок оформлені правильно. Тобто в них вказані: загальна сума платежу, сума податку і податковий номер продавця (п. 201.11 ПКУ).

Зверніть увагу: ці вимоги не поширюються на квитки, форма яких установлена міжнародними стандартами.

Що стосується дати формування ПК за документами — замінниками ПН, то податківці справедливо відмітили: такою датою є дата подання авансового звіту підзвітною особою. І тут ми з контролерами повністю згодні, адже:

• саме авансовий звіт є підтвердженням того, що підзвітна особа скористалася послугою перевезення (підтвердженням тому є транспортний квиток) або послугою розміщення (є готельний рахунок);

• тільки разом з авансовим звітом подаються документи, що підтверджують витрати, понесені підзвітною особою під час відрядження або виконання окремої цивільно-правової дії з доручення і за рахунок податкового агента.

Втім аналогічну позицію фіскалів можна було зустріти і раніше. Наприклад, у листі ДФСУ від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 і в роз’ясненні, розміщеному в категорії 101.13 ЗІР ДФСУ. Тож позиція контролерів не стала сюрпризом.

І наостанок ще один нюанс, що стосується формування ПК на підставі транспортних квитків і готельних рахунків, — суму ПДВ, вказану в таких документах, можна включати в ПК у повному обсязі. На них не поширюється двохсотгривнєве обмеження.