18.09.2017

«Компенсуючі» ПДВ-зобов’язання — тільки після отримання права на податковий кредит

Лист ДФСУ від 23.08.17 р. № 1730/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці порушили питання — коли у платника ПДВ виникає обов’язок нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ).

Безумовно, п. 198.5 ПКУ пропонує оформляти зведену «компенсуючу» податкову накладну (ПН) не пізніше за останній день звітного періоду, в якому придбані товари/послуги починають використовуватися в неоподатковуваних, пільгових або негосподарських операціях.

Але! Що робити, якщо ПН на придбання таких товарів/послуг так і не потрапила в ЄРПН у звітному періоді (постачальник зволікає з реєстрацією або ПН заблокована)?

Останнім часом податківці в цьому питанні були категоричні. Так, у категорії 101.06 ЗІР ДФСУ «висіло» роз’яснення, в якому фіскали заявляли: «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання слід нараховувати незалежно від того, були включені в ПК суми ПДВ за негосподарськими, необ’єктними або пільговими покупками чи ні.

Виняток робився тільки для безПДВшних покупок (лист ДФСУ від 10.08.17 р. № 1567/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; категорія 101.13 ЗІР ДФСУ; втратила силу).

На подив! У листі, що коментується, контролери кардинально змінили свою позицію, заявивши: «компенсуючі» ПЗ за купівлями, здійсненими після 01.07.15 р., нараховуються в тому звітному періоді, в якому постачальник таких товарів/послуг зареєстрував у ЄРПН відповідну ПН.

А це означає, що компенсувати ПК слід тільки в тому звітному періоді, в якому у покупця виникло право на ПК за негосподарськими, необ’єктними або пільговими покупками. Тобто тільки після того, як «вхідна» ПН буде правильно оформлена і зареєстрована в ЄРПН.

Попереджаємо! Як тільки у вас виникне право на ПК за ПН, ви зобов’язані нарахувати «компенсуючі» ПЗ, навіть якщо сама ПН потрапить до ПК у наступному звітному періоді або ви взагалі не скористаєтеся таким правом.