18.09.2017

До РРО-межі в 1 млн грн. ФОП-комісіонер включає лише свою комісійну винагороду

Лист ДФСУ від 16.08.17 р. № 1633/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК

Фізичні особи — підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП) звільнені від використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) лише в тому випадку, якщо обсяг їх доходу протягом року не перевалив за 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ).

Це правило не діє, якщо вони продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (п. 6 ст. 9 Закону про РРО). Перелік таких товарів визначено постановою Кабміну від 16.03.17 р. № 231.

На перший погляд, все просто і зрозуміло. Звичайний платник ЄП, щоб визначити, чи не перевищено РРО-межу в 1 млн грн., просто порівнює розмір отриманої виручки від реалізації товарів/послуг з цією межею. Річ у тім, що зазвичай у платника ЄП виручка від реалізації і є його доходом.

Водночас для єдиноподатників-комісіонерів все значно складніше. У них доходом, що оподатковується ЄП, є тільки сума отриманої винагороди, а не весь розмір виручки, отриманої від виконання договору комісії (п. 292.4 ПКУ).

Враховуючи це, у ФОП-комісіонерів виникає закономірне запитання: яку суму (всю виручку, отриману від виконання договорів комісії, чи лише винагороду) йому слід порівнювати із РРО-межею 1 млн грн.?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. В ньому податківці цілком справедливо заявили, що ФОП-єдиноподатник-комісіонер має порівнювати з РРО-межею лише той дохід, який підлягає обкладенню ЄП.

Тобто застосовувати РРО ФОП — платники ЄП — комісіонери будуть зобов’язані тільки в тому випадку, коли їх винагорода, отримана від здійснення договорів комісії, перевищить 1 млн грн. Розмір же загальної виручки від здійснення комісійної торгівлі жодним чином не впливає на необхідність застосування РРО.