18.09.2017

Уточнюємо суму бюджетного відшкодування

Показники якої колонки уточнюючого розрахунку до раніше поданої декларації з ПДВ відображаються у додатках 3 та 4 до уточнюючого розрахунку у разі виправлення платником податку помилок у рядках поданої раніше декларації з ПДВ, у результаті чого збільшується сума бюджетного відшкодування (рядок 20.2)?

Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування та додають додаток 3 та/або додаток 4 до декларації з ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування вносяться до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування (далі — Реєстр), який формується автоматично на підставі баз даних ДФС і Казначейства та адмініструється Мінфіном.

До Реєстру вносяться дані як заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, поданої у складі податкової декларації з ПДВ, так і уточнюючих розрахунків з ПДВ (у разі їх подання) (п.п. 200.7.1 ПКУ).

Тобто якщо платник податку виявить помилку у раніше поданій декларації, яка вплинула на розмір заявленого бюджетного відшкодування, він має подати уточнюючий розрахунок.

При цьому якщо збільшується сума бюджетного відшкодування, то у додатках 3 та 4, які подаються у складі уточнюючого розрахунку, відображають суму збільшення, яка відповідає даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку (рядок 20.2).

У випадку виявлення помилки у додатку 4 в реквізитах банківського рахунку платник податку зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок, графи 4 та 5 якого мають однакові показники, графа 6 — відповідно нульове значення показника, до якого додати додаток 4, в якому заповнюються виправлені реквізити банківського рахунку.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23