25.09.2017

Частка померлого засновника, на яку не претендують спадкоємці, обкладається ЄП

Лист ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.17 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14

До податківців звернулося за допомогою підприємство − платник єдиного податку (ЄП) групи 3.

Суть проблеми: після реорганізації товариства на загальні збори не з’явився один із його засновників. З часом стало відомо, що він помер. Причому протягом строку позовної давності жоден із спадкоємців не звернувся до товариства з приводу успадкування частки померлого засновника.

У зв’язку з цим акціонери прийняли рішення виключити померлого засновника із складу засновників (на підставі свідоцтва про смерть). А на його внесок зменшили розмір статутного капіталу підприємства.

Після таких коректив виникає запитання: чи слід включати вартість анульованої частки померлого засновника до доходу товариства і чи обкладати її ЄП.

У листі, що коментується, податківці стверджують, що в цьому випадку суму внеску учасника, виключеного з числа засновників після закінчення строку позовної давності, слід включити до складу доходу єдиноподатника у повному обсязі. Пояснюється це тим, що:

1) в цьому випадку частка померлого засновника зменшила розмір статутного капіталу товариства і не була передана його спадкоємцям чи перерозподілена між іншими учасниками. Тобто виходить, що вона перейшла у власність підприємства, а отже, є доходом відповідно до П(С)БО 15 «Дохід» (дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання);

2) звільнення від обкладення ЄП, що передбачене п.п. 8 п. 292.11 ПКУ, тут не діє. Річ у тім, що до складу доходу платника ЄП не включаються лише суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника ЄП до статутного капіталу такого платника.

У нашому випадку статутний капітал не збільшується.

З висновками податківців, на жаль, не посперечаєшся.