25.09.2017

Погашаємо податковий борг за допомогою ПДВ-декларації

Яким чином і протягом якого строку відбувається зарахування суми, зазначеної в ряд. 20.1 ПДВ-декларації, у зменшення податкового боргу з ПДВ в інтегрованій картці платника податку?

Розрахунок суми від'ємного значення, яку зазначають у ряд. 20 декларації з ПДВ (у межах реєстраційного ліміту), відбувається у момент подання ПДВ-декларації (п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Облік нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ відображається в інтегрованій картці платника (ІКП) окремими обліковими операціями в хронологічному порядку (п. 1 розд. II Порядку № 422**).

** Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.16 р. № 422.

При погашенні суми податкового боргу кошти, що сплачуються платником податків, насамперед зараховуються в рахунок податкового зобов’язання (п.п. 4 п. 2 розд. III Порядку № 422). У наступну чергу зараховуються в рахунок погашення штрафів, в останню чергу — у рахунок пені відповідно до черговості їх виникнення.

Висновок: зарахування суми, зазначеної в ряд. 20.1 ПДВ-декларації, у рахунок зменшення податкового боргу з ПДВ проводиться в ІКП в граничний день подання ПДВ-декларації і використовується виключно для погашення податкового боргу з ПДВ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23