25.09.2017

Стати єдиноподатником можна тільки після виключення з «неприбуткового» Реєстру

Чи може юрособа, внесена до Реєстру неприбуткових установ і організацій, стати платником єдиного податку групи 3?

Неприбутковим є підприємство (установа, організація), яке одночасно відповідає таким вимогам (п.п. 133.4.1 ПКУ):

• утворено і зареєстровано в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

• засновницькі документи якого містять заборону розподілу отриманих доходів або їх частини серед засновників, членів організації, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

• засновницькі документи якого передбачають передачу активів неприбутковим організаціям або зарахування їх до доходу бюджету в разі припинення юрособи;

внесено до Реєстру неприбуткових установ і організацій.

До платників єдиного податку (ЄП) групи 3 належать юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн грн. (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ).

Види діяльності, які не дозволяють юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведені в п. 291.5 ПКУ.

Зокрема, при переході на ЄП юрособі необхідно враховувати обмеження за сукупністю часток засновників у статутному капіталі (п.п. 291.5.5 ПКУ).

При цьому реєстрація підприємства як платника ЄП здійснюється шляхом внесення записів до Реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПКУ).

Висновок: юрособа, внесена до Реєстру неприбуткових установ і організацій, може стати платником ЄП групи 3 у разі дотримання вимог, установлених для такої групи, за умови виключення її з Реєстру неприбуткових установ і організацій.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 108.01.01