02.04.2018

Послуга через Інтернет, оплата через термінал: чи потрібен єдиноподатнику РРО?

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.03.18 р. № 1015/ІПК/26-15-14-09-15

У листі, що коментується, київські податківці роз’яснюють порядок застосування платником єдиного податку (ЄП) групи 2 РРО при розрахунках за послуги через Інтернет, про що згадується в п. 2 ст. 3 Закону про РРО. Податківці дотримуються лояльної позиції, відзначаючи таке.

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО з роздрукуванням розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Разом з тим, посилаючись на п. 296.10 ПКУ, вони стверджують, що РРО не застосовують платники ЄП груп 2 і 3 (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Враховуючи адресність кодексної норми, контролери доходять висновку: за умови дотримання зазначеного «мільйонного» критерію, єдиноподатник як групи 2 (про якого мовиться), так і групи 3 має право проводити розрахунки з використанням платіжного термінала без застосування РРО.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн. застосування РРО є обов’язковим.

Увага! У п. 296.10 ПКУ є застереження: його норми не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Здійснюючи продаж таких товарів доведеться застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу*.

* Детальну інформацію ви знайдете у статті «Шпаргалка підприємця із застосування РРО на 2018 рік» // «БТ», 2018, № 11.