02.04.2018

Акцизні накладні і звітність з паливного акцизу при торгівлі паливом у тарі до 2 літрів

Лист ДФСУ від 26.02.18 р. № 786/6/99-95-42-03-15/ІПК

З 01.01.17 р. операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) не обкладаються паливним акцизом, крім реалізації такого пального виробниками (абзац другий п.п. 14.1.212 ПКУ). Торгівля пальним, розфасованим у таку «дрібну» тару, взагалі не вважається реалізацією пального з метою обкладення акцизним податком.

Однак чимало суб’єктів господарювання, які торгують таким крамом, і на сьогодні залишаються зареєстрованими платниками паливного акцизу. У них виникає запитання: чи потрібно їм складати акцизні накладні і подавати декларацію з акцизного податку при продажу палива в споживчій тарі ємністю до 2 літрів?

Відповідь на це запитання надали податківці в листі, що коментується. Вони прямо сказали, що суб’єкти господарювання, які не є виробниками пального і торгують виключно пальним у споживчій тарі ємністю до 2 літрів, не повинні складати і реєструвати акцизні накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Річ у тому, що в такому випадку ці суб’єкти не здійснюють поставки пального в розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ.

Що стосується подання звітності, то тут схожа ситуація. Особа (не виробник), яка зареєстрована платником паливного акцизу, при продажу пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів не вважається особою, яка реалізує пальне у розмінні п.п. 14.1.212 ПКУ. А отже, у неї у звітному періоді не виникає об’єкт оподаткування або не з’являється показник, що підлягає декларуванню. А якщо це так, то відповідно до п. 49.2 ПКУ за такий період вона не зобов’язана подавати декларацію з акцизного податку.