09.04.2018

Зарахування передоплати в рахунок іншого постачання: як відобразити в ПДВ-обліку

Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 20.03.18 р. № 1116/ІПК/20-40-12-01-11

Ситуація: покупець перерахував передоплату за договором № 1. Постачальник нарахував ПДВ-зобов’язання і склав податкову накладну (ПН). Проте незабаром сторони домовляються розірвати договір № 1, а передоплату, отриману за таким договором, зарахувати в рахунок оплати товарів/послуг за договором № 2.

Про те, як таку операцію відобразити в ПДВ-обліку, розповіли податківці в листі, що коментується. Схожа ситуація розглядалася і в листі ДФСУ від 20.10.17 р. № 2322/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Отже, контролери доходять таких висновків:

1. Продавець — платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування (РК) до ПН, складеної на передоплату, і зменшити суму нарахованих ПДВ-зобов’язань.

Дійсно, договір № 1 розірвуть (постачання так і не відбудеться). Отже, виписану раніше ПН слід анулювати за допомогою «зменшуючого» РК.

Такий РК виписують на дату підписання додаткової угоди до договору (у цей момент дія договору № 1 припиняється, а отримані кошти зараховуються в рахунок оплати за договором № 2). РК реєструє в ЄРПН покупець (п. 192.1 ПКУ).

2. А ось складати або ні ще й нову ПН, залежить від того, чи поставлені товари за другим договором (договір № 2). Так:

• якщо товари за договором № 2 вже поставлені, і на них за «першою подією» (відвантаження) вже була складена ПН, то повторно складати ПН (ще й «під» оплату) не треба;

• якщо товари за договором № 2 ще не поставлені, то на дату підписання додаткової угоди передоплата за договором № 1 отримує статус передоплати за договором № 2. Тобто за договором № 2 настає «перша подія».

Тобто на дату підписання додаткової угоди за договором № 2 (за передоплатою) треба скласти нову ПН. Адже це вже нове постачання, і на нього потрібна окрема ПН.