09.04.2018

Повернення бракованого товару нерезиденту: коли діє нульова ставка ПДВ

Лист ДФСУ від 20.03.18 р. № 1125/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про порядок ПДВ-обкладення операцій з повернення постачальникові-нерезиденту бракованого товару, який ввозився на митну територію України в режимі імпорту.

Скажемо відразу, тут усе залежатиме від того, чи потрапляє така операція під умови, прописані в п. 5 частини першої ст. 86 МКУ*.

* Митний кодекс України від 13.03.12 р. № 4495-VI.

Нагадаємо: згідно з цією нормою митний режим реекспорту може застосовуватися до товарів, які при ввезенні мали статус іноземних і були поміщені в митний режим імпорту, а тепер повертаються нерезиденту у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, якщо ці товари:

а) вивозяться протягом 6 місяців з дати поміщення їх у митний режим імпорту;

б) знаходяться в тому ж стані, в якому вони були ввезені на митну територію України (крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик).

Тож якщо операція з вивезення за межі території України товару у зв’язку з його поверненням продавцеві-нерезиденту (п. 206.5 ПКУ):

а) здійснюється в митному режимі реекспорту і не потрапляє під умови, прописані в п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ (наприклад, брак виявили після того, як минуло 6 місяців з дати ввезення) — вона звільняється від обкладення ПДВ. На жаль, у такому разі покупцеві доведеться нарахувати «компенсаційні» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ;

б) здійснюється в митному режимі реекспорту відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ вона обкладається ПДВ за ставкою ПДВ 0 %, встановленою п. п. 195.1.1 ПКУ. Тобто «ввізний» ПДВ компенсувати не треба. Така операція відображається в ряд. 2 ПДВ-декларації.