09.04.2018

Гарантійний внесок повернули: чи коригувати дохід?

Як уключати до складу доходу платника єдиного податку (ЄП) суми, отримані від орендарів як гарантійні внески?

Доходом юрособи-єдиноподатника групи 3 є будь-який дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

До складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, платник ЄП групи 3 у разі отримання «гарантійних» коштів від орендарів уключає такі суми до доходу у періоді їх отримання. Але після закінчення договору та повернення гарантійного внеску, на думку контролерів, у платника ЄП немає підстав зменшити дохід, оскільки такі суми не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

З таким фіскальним висновком податківців з акцентом на формальні «деталі» («не аванс», «не передоплата») ми погодитись не можемо.

Дійсно, гарантійні платежі виконують виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань (за умови, що в подальшому їх не було зараховано у рахунок оплати оренди).

Головне, що такі кошти підлягають (!) поверненню після закінчення дії договору (його розірвання). А отже, на підставі того ж п.п. 5 п. 292.11 ПКУ стверджуємо, що при поверненні гарантійних внесків дохід має коригуватись на зменшення.

Але враховуючи фіскальну позицію контролерів, ми б радили зарахувати «гарантійні» коштів у рахунок орендних платежів. При цьому повторно ЄП-дохід не буде виникати, і це не призведе до подвійного оподаткування.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 108.01.02