23.04.2018

Спадкування земельної ділянки: визнаємо об’єкт обкладення ПДФО

Лист ДФСУ від 30.03.18 р. № 1308/Ж/99-99-13-02-03-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці розглянули правила визначення оціночної вартості землі для нарахування податку на доходи фізосіб (ПДФО) у разі її спадкування.

Вони зазначають, що проводити оцінку вартості земельної ділянки, що передається у спадщину, потрібно тільки у тому випадку, коли така спадщина обкладається ПДФО не за нульовою ставкою (п. 174.8 ПКУ).

Нагадаємо, що земельна ділянка, яка передається у спадщину, обкладається ПДФО за нульовою ставкою лише при успадкуванні (п.п. 174.2.1 ПКУ):

1) членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

2) особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

3) дитиною-інвалідом.

В інших випадках успадкована земельна ділянка є об’єктом нарахування податкових зобов’язань з ПДФО. При цьому розмір ставки буде залежати від того, хто саме успадковує землю. Так, якщо:

• спадкоємцем і спадкодавцем є резиденти, то розмір ставки становить 5 %;

• спадкоємцем або спадкодавцем є нерезидента — 18 %.

У цьому випадку об’єктом обкладення ПДФО буде оціночна вартість об’єктів спадщини, визначена згідно із законом. Таким законом є Закон України «Про оцінку земель» від 11.12.03 р. № 1378-IV. У ньому, зокрема, прописано, що з метою визначення вартості земельної ділянки проводиться експертна грошова оцінка земельної ділянки, а підставою для її проведення є договір, який укладається заінтересованими особами, а також рішення суду.

Враховуючи це, контролери констатують, що у разі коли фізособа успадковує земельну ділянку, яка обкладається ПДФО за ставкою 5 чи 18 %, то, щоб нарахувати податкові зобов’язання, доведеться проводити експертну грошову оцінку такої ділянки. Якщо ж така спадщина оподатковується за нульовою ставкою, то проводити оцінку не потрібно.