23.04.2018

Зміна номенклатури після отримання передоплати

На яку дату і яким чином складаються розрахунки коригування (РК) до податкової накладної (ПН), виписаної на дату отримання передоплати, у разі зміни номенклатури товарів/послуг?

Якщо після отримання передоплати і складання ПН відбувається зміна (у тому числі часткова) номенклатури товарів/послуг, постачальник на дату постачання товарів/послуг** складає РК, в якому:

** Аналогічне роз’яснення було й раніше в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ (діяло до 12.04.18 р.).

у першому рядкугр. 7 і 13) зі знаком «-» вносить показники рядка ПН, в якому номенклатура товарів/послуг змінюється (такий рядок «обнуляється»). При цьому в гр. 1 РК зазначається порядковий номер рядка ПН, який коригується.

Усі інші показники рядка ПН залишаються незмінними, а гр. 9 і 10 не заповнюються;

• для додавання однієї або декількох нових (змінених) товарних позицій у РК в окремих рядках зазначаються показники за товарами/послугами, які додаються (нові товарні позиції). При цьому в гр. 1 такого РК таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в коригованій ПН.

В усіх рядках гр. 2 РК, які заповнюються у зв’язку зі зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування — «Зміна номенклатури».

Важливо! У такому ж порядку і з такою ж причиною складається РК на одночасну зміну ціни і кількості товарів/послуг.

Якщо в результаті зміни номенклатури та/або одночасної зміни кількості і ціни товарів/послуг відбувається повернення частини суми отриманого авансу/доплати, то складається лише один РК з урахуванням наведених вище особливостей, а другий РК (на суму зменшення/збільшення компенсації) не виписується.