05.02.2018

Як зарахувати аванс у рахунок оплати товарів за іншим договором

Лист ДФСУ від 17.01.18 р. № 196/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ситуація: покупець згідно з договором № 1 перерахував передоплату. На дату отримання авансу постачальник склав податкову накладну (ПН), але надалі товар так і не поставив.

Після закінчення терміну дії договору № 1 підприємства домовились про залік передоплати в рахунок оплати товарів/послуг за договором № 2 без повернення такої оплати на поточний рахунок покупця. Таку можливість контрагентам надає ч. 2 ст. 604 ЦКУ.

При цьому, попри те, що п. 192.1 ПКУ не містить такої підстави для коригування податкових зобов’язань (ПЗ), як залік зустрічних однорідних вимог, в листі, що коментується, податківці дозволили постачальникові скласти розрахунок коригування (РК) до ПН, складеної на дату отримання передоплати, і зменшити нараховану суму ПЗ.

Важливо! Скласти такий РК слід на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за договором № 1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості товарів/послуг за договором № 2. У графі 2 такого РК укажіть відповідну причину коригування («Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором № __ від __»).

Але, якщо на дату підписання додаткової угоди про взаємозалік:

товари/послуги за договором № 2 вже були поставлені і на дату такого постачання («першої події») постачальник склав ПН і зареєстрував її в ЄРПН, то за фактом зарахування передоплати за договором № 1 у рахунок оплати вартості товарів/послуг за договором № 2 ПН виписувати вже не треба;

товари/послуги за договором № 2 ще не поставлені, то на дату підписання додаткової угоди постачальник повинен нарахувати ПЗ і скласти ПН на суму передоплати за договором № 2 («перша подія») і зареєструвати її в ЄРПН.