05.02.2018

Чи буде штраф за нереєстрацію податкових накладних після анулювання ПДВ-реєстрації

Чи передбачена штрафна санкція за відсутність реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) в ЄРПН у зв’язку з анулюванням ПДВ-реєстрації продавця до закінчення строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН?

Право на складання і реєстрацію Н/РК в ЄРПН належить виключно платникам ПДВ (ст. 201 ПКУ).

Реєстрація ПН/РК в ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням таких строків (п. 201.10 ПКУ):

для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вони виписані;

для «зменшуючих» РК, складених до ПН на одержувача — платника ПДВ, — протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК покупцем.

У разі порушення таких строків до платника ПДВ застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 1201 ПКУ.

Що стосується анулювання ПДВ-реєстрації, то воно проводиться, зокрема, на дату, що передує дню втрати особою статусу платника ПДВ (п. 184.2 ПКУ).

З моменту анулювання ПДВ-реєстрації особа втрачає право на формування податкового кредиту і складання ПН (п. 184.5 ПКУ).

Висновок: якщо ПДВ-реєстрація продавця анульована до закінчення строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН, визначеного п. 201.10 ПКУ, то штрафна санкція до такого платника ПДВ не застосовується.

За матеріалами ЗІР ДФСУ категорія 101.27