19.02.2018

У податковій накладній немає позначки імпортного товару: що буде з податковим кредитом

Лист ДФСУ від 30.01.18 р. № 345/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Помилки, допущені продавцем у податковій накладній (ПН), досить сильно «б’ють» по покупцеві. Фактично він втрачає право сформувати податковий кредит (ПК) на підставі такого документа. Звичайно, тільки доти, доки постачальник їх не виправить.

Проте є помилки, наявність яких у ПН жодним чином не позначається на можливості покупця включити такий документ у ПК. Про одну з них ідеться в листі, що коментується.

Так, якщо дотримуватися вимоги п. 16 Порядку № 1307*, у гр. 3.2 ПН «ознака імпортованого товару» постачальник повинен поставити позначку «Х» при постачанні товару, ввезеного на митну територію України.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Але якщо таку позначку не поставити в ПН — нічого страшного не буде. Постачальник нарахує свої ПДВ-зобов’язання, а покупець отримає право на ПК за такою ПН.

Поза сумнівом, у такій ситуації відразу згадується п. 198.6 ПКУ, який дозволяє покупцеві сформувати ПК, тільки якщо ПН:

• зареєстрована в ЄРПН;

• правильно оформлена (згідно з вимогами п. 201.1 ПКУ і Порядку № 1307). При цьому вирішальне значення має правильне заповнення саме обов’язкових реквізитів ПН.

Позначка ознаки товару, що імпортується, у перелік обов’язкових реквізитів ПН, перерахованих у п. 201.1 ПКУ, не входить. Крім того, її наявність або відсутність у ПН не перешкоджає ідентифікувати здійснювану операцію. Тому податківці доходять висновку: заповнення (чи не заповнення) гр. 3.2 розділу Б ПН не впливає на право покупця сформувати ПК.

Але! За умови правильного заповнення всіх обов’язкових реквізитів ПН, її реєстрації в ЄРПН і дотримання інших вимог ПКУ щодо формування ПК.