19.02.2018

Як заповнити додаток ДС9 за січень 2018 року

Як сільськогосподарському товаровиробнику, який є отримувачем дотації на розвиток сільськогосподарського товаровиробництва, заповнити додаток ДС9 до декларації з ПДВ за січень 2018 року?

У минулому році сільгосптоваровиробники, щоб отримати дотацію на розвиток сільськогосподарського товаровиробництва (агродотацію), мали щомісяця подавати разом з ПДВ-декларацією додаток ДС9. У ньому відповідно до вимог п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ вони:

• розраховували сільгоспчастку, тобто питому вагу вартості сільгосптоварів, поставлених протягом попередніх 12 місяців у загальній вартості отриманого доходу за цей період (таблиця 2);

• визначали позитивну різницю між сумою дотаційних податкових зобов’язань та сумою дотаційного податкового кредиту звітного періоду (таблиця 1).

З 01.01.18 р. законодавці внесли зміни до п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ.

Тепер у цьому підпункті говориться, що в додатку до ПДВ-декларації аграрій має зазначати:

• дані про сільгоспчастку. Тобто ті ж дані, що й у минулому році зазначали в таблиці 2 додатка ДС9;

обсяг податкових зобов’язань з ПДВ з постачання дотаційних товарів, що розрахований за даними податкових накладних (ПН), зареєстрованих у ЄРПН, складених за відповідний звітний податковий період.

Тобто в таблиці 1 додатка ДС9 аграрію достатньо зазначити суму податкових зобов’язань із ПН, зареєстрованих у ЄРПН, на постачання дотаційної продукції. Нагадаємо, що в таких ПН у правій частині порядкового номера зазначають спеціальний код «2».

Наводити у цьому додатку розмір податкового кредиту, пов’язаного з товарами, які використані при виробництві дотаційної продукції, уже не потрібно. Так само не потрібно і визначати позитивну різницю між дотаційними зобов’язаннями і дотаційним податковим кредитом.

Враховуючи такі новації, Мінфін мав би оновити форму додатка ДС9 (принаймні таблиці 1). Але, як часто буває в таких випадках, з цим він не поспішає.

Тому і виникло запитання: як саме аграрію поєднати нові правила та «стару» форму додатка ДС9, звітуючи за січень 2018 року?

Податківці з цього приводу й досі своєї думки не висловили.

Ми ж вважаємо, що для звітування за січень 2018 року потрібно використовувати діючу форму додатка ДС9, але заповнювати її потрібно з урахуванням вимог, чинних на сьогодні, норм п. 51 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ.

А саме аграрій має заповнити тільки ряд. 1 таблиці 1 додатка ДС9. У ньому потрібно навести розмір дотаційних податкових зобов’язань. Для цього йому потрібно, як і в минулому році, у додатках Д1 та Д5 зазначати у спецполі позначку «+» напроти ПН/РК, за якими відбулося постачання дотаційної продукції (у правій частині порядкового номера ПН міститься код «2»).

Рядок 2 таблиці 1 додатка ДС9 заповнювати не потрібно. Цього не вимагає п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Це має полегшити життя бухгалтерів. Оскільки більше не потрібно вишукувати вхідні ПН на товари, які були придбані для використання при здійсненні дотаційних видів діяльності.

Що стосується ряд. 3 таблиці 1 додатка ДС9, то в ньому буде продубльовано дані ряд. 1. При заповнені звітності в електронному вигляді він має заповнитися автоматично (туди перекочують дані із ряд. 1).

І наостанок: про те, що ви заповнили додаток ДС9 виходячи діючих на сьогодні норм п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, а не його форми, зазначте в поданому разом з ПДВ-декларацією доповненні, яке складено за довільною формою (п. 46.4 ПКУ).

Сподіваємося, що невдовзі Мінфін оновить форму додатка ДС9 і вже за наступні періоди можна буде заповнити додаток ДС9, що відповідає на сьогодні діючим нормам ПКУ.