19.02.2018

Податковий кредит з ремонту автомобіля для ФОП: начебто й «так» і начебто й «ні»

Чи має право фізична особа — підприємець (ФОП), платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення, на формування податкового кредиту при придбанні пально-мастильних матеріалів (ПММ) і отриманні послуг з ремонту вантажних автомобілів, якщо цей автомобіль оформлений на цю фізичну особу або не є її власністю?

Загальний порядок формування податкового кредиту (ПК) як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується ст. 198 ПКУ.

Так, до ПК відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані в разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх увезення на митну територію України) і послуг (п.п. «а» п. 198.1 ПКУ).

Не відносяться до ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними (ПН) / розрахунками коригування або не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

При цьому нарахування ПК здійснюється незалежно від того, почали такі товари/послуги та оборотні активи використовуватися в оподатковуваних операціях у межах здійснення госпдіяльності платника ПДВ протягом звітного періоду, чи ні, а також від того, чи здійснював платник податків оподатковувані операції протягом такого звітного періоду (п. 198.3 ПКУ).

Крім того, згідно з п. 198.5 ПКУ платник податків зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ), виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, і скласти не пізніше за останній день звітного періоду зведену ПН за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у випадку якщо такі активи призначені для їх використання / починають використовуватися, зокрема, в операціях, які не пов’язані з госпдіяльністю платника ПДВ.

Господарська діяльність — це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, яка діє в інтересах першої особи, у тому числі за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (п.п. 14.1.36 ПКУ).

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП і безпосередньо пов’язаних з госпдіяльністю платника, встановлений п. 177.4 ПКУ.

Не включаються до складу витрат підприємця витрати на придбання й утримання основних засобів подвійного призначення, визначених ст. 177 ПКУ (п.п. 177.4.5 ПКУ).

До основних засобів подвійного призначення належать, зокрема, вантажні автомобілі (п.п. 177.4.6 ПКУ).

Отже, ФОП-платник ПДВ має право віднести до складу ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням ПММ і отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів за умови підтвердження ПН, зареєстрованими в ЄРПН.

Але! Водночас такий платник зобов’язаний нарахувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ і скласти не пізніше за останній день звітного періоду та зареєструвати в ЄРПН ПН за отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів.

Увага! Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення госпдіяльності, ФОП-платник ПДВ має право віднести до складу ПК у межах норм витрати палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтранспорту від 10.02.98 р. № 43. Витрати палива понад вказані норми вважаються використанням палива в негоспдіяльності підприємства.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.13