15.01.2018

Відмовили у бюджетному відшкодуванні: як це відобразиться на ПДВ-звітності?

Лист ДФСУ від 28.12.17 р. № 3193/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли, як вплине відмова в бюджетному відшкодуванні (БВ) на розмір від’ємного значення ПДВ (ВЗ) і реєстраційного ліміту (РЛ) платника ПДВ.

Що ж, якщо за результатами камеральної або документальної перевірки контролери виявляють невідповідність суми БВ сумі, заявленій у ПДВ-декларації, то вони направляють платникові ПДВ податкове повідомлення-рішення (ППР), в якому вказують підстави для відмови у БВ (п.п «в» п. 200.14 ПКУ).

Якщо податківці вирішать, що платник ПДВ не мав права заявляти ПДВ до БВ, то останній отримає ППР за формою «В3» (п. 2 розд. II Порядку № 1204*).

* Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.15 р. № 1204.

Після цього суму ПДВ, у БВ якої було відмовлено, платник ПДВ враховує:

• у ряд. 16.3 ПДВ-декларації за той звітний період, на який припадає день узгодження ППР;

• у спецполі в завершальній частині ПДВ-декларації.

Далі ця сума може брати участь у розрахунку показника ряд. 17 ПДВ-декларації, а також при визначенні суми ВЗ звітного періоду з подальшим зазначенням напряму використання такого ВЗ (у рахунок погашення податкового боргу знову заявляється до БВ тощо).

Що стосується РЛ, то в розрахунку його формули враховується загальна сума ПДВ, заявлена до БВ з урахуванням сум коригувань і результатів перевірок, що проводяться відповідно до ПКУ (у складі показника ∑Відшкод).

Тому на дату узгодження винесеного ППР за формою «В3» показник Відшкод контролери повинні зменшити на суму ВЗ, яка була заявлена платником ПДВ у ПДВ-звітності і в якій пізніше було відмовлено у БВ за результатами перевірки.