15.01.2018

Як стати ПДВ-квартальником: інструкція з переходу

Для більшості платників ПДВ звітним періодом є місяць. Проте є й такі «щасливчики», які можуть розтягнути собі звітний період на цілий квартал. Хто вони і як можуть скористатися такою перевагою, нагадаємо в сьогоднішній статті.

Кому це можна?

Скажемо відразу: коло платників ПДВ, які можуть звітувати поквартально, дуже обмежене. Потрапити в ряди обраних можуть лише платники єдиного податку (ЄП) (п. 202.2 ПКУ і п. 2 розд. II Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і надання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

На сьогодні до них належать:

1) юрособи і ФОП, які працюють в групі 3 із сплатою ЄП за ставкою 3 % від суми отриманого доходу;

2) сільгосппідприємства, що працюють на ЄП у групі 4.

Процедура переходу

Для того щоб платникові ЄП перейти на квартальний звітний період або продовжити застосовувати його у 2018 році, необхідно подати Заяву про вибір квартального податкового періоду (далі — Заява) разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року (п. 3 розд. II Порядку № 21). Тому:

• «місячним» платникам ПДВ таку Заяву необхідно подати у складі ПДВ-декларації за грудень 2017 року. Тобто не пізніше за 22.01.18 р.;

• діючим квартальникам — у складі ПДВ-декларації за IV квартал 2017 року. Тобто до 09.02.18 р. включно.

Із сказаного можна зробити два висновки.

1. Якихось винятків для платників ПДВ, які минулого року отримали «квартальний статус», п. 3 розд. II Порядку № 21 не робить. Тому подавати Заяву доведеться усім:

• як бажаючим стати квартальниками уперше;

• так і тим із них, хто вже випробував себе в цій ролі.

2. Новозареєстровані платники ЄП не можуть протягом року перейти на квартальну ПДВ-звітність.

Увага! Якщо будучи «квартальним» платником, ви не подасте Заяву**, то з січня (першого звітного періоду наступного календарного року) ви зобов’язані будете перейти на місячний звітний період (п. 3 розд. II Порядку № 21).

** Його форму ви знайдете в Порядку № 21 (додаток 1).

До речі, про те, що у складі декларації ви подаєте Заяву, не забудьте поставити відповідну відмітку у кінці ПДВ-декларації.

Заповнити саму Заяву не складе труднощів. Окрім звичайних даних, характерних для ПДВ-звітності (найменування контролюючого органу, найменування самого заявника, його податкової адреси і т. д.), платникам ЄП необхідно вказати:

• групу ЄП (« або «), на якій ви працюєте;

• ставку ЄП, яку ви сплачуєте як платник ЄП.

Так, платникам ЄП групи 3 слід поставити «, платникам ЄП групи 4 — залишити поле незаповненим (див. виноску «3» до Заяви);

• період, з якого ви хочете перейти на квартальну звітність, — «з 1 січня 2018 року»;

• дату (квартал), з якої ви працюєте на ЄП;

• у кінці Заяви вносимо дату її подання.

От і все. Якщо якихось претензій з боку податківців до вашої Заяви не буде — квартальний податковий період для вас розпочнеться (а при продовженні — буде збережений) з I кварталу 2018 року. І проіснує (п. 3 розд. II Порядку № 21, категорія 101.22 ЗІР ДФСУ):

• або до кінця 2018 року (на 2019 рік знову доведеться подати таку Заяву);

• або до переходу на загальну систему оподаткування. У такому разі платник ПДВ зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з першого місяця переходу на сплату усіх податків і зборів. Про це необхідно поставити спеціальну відмітку в заключній частині першої «місячної» ПДВ-декларації (п. 4 розд. II Порядку № 21).