29.01.2018

Розрахунок коригування на одночасну зміну кількості та ціни

У кінці грудня 2017 року платник ПДВ отримав передоплату за товар. Він склав і зареєстрував в ЄРПН податкову накладну (ПН). Проте на момент постачання (у січні 2018 року) ціна на цей товар зросла. Покупець погодився на постачання меншої кількості товару. Як у такому разі заповнити розрахунок коригування (відбувається одночасна зміна і ціни, і кількості товару)?

Передусім не забувайте: домовленість між постачальником і покупцем про зміну ціни товару, що постачається, має бути зафіксована або в договорі, або в додатковій угоді до нього.

Після цього можна переходити до оформлення розрахунку коригування (РК). Але попереджаємо! Сам собою факт погодження нової ціни на непоставлений товар не є господарською операцією (не впливає на розмір активів/пасивів учасників угоди). Адже сума отриманого авансу не змінилася. Тому в цій ситуації на дату підписання додаткової угоди не треба складати РК. Краще дочекатися, поки здійсниться господарська операція . Тобто можна скласти РК на дату тієї події, яка відбудеться раніше:

• або на дату отримання доплати;

• або на дату відвантаження товару.

Зверніть увагу! Якщо номенклатура товарів, що постачаються, не міняється, то треба скласти один РК (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 05.01.18 р. № 52/ІПК/20-40-12-01-11).

Щодо його заповнення, то тут можна скористатися рекомендаціями податківців з категорії 101.15 ЗІР ДФСУ. Хоча на сьогодні ця консультація переведена до складу недіючих (у зв’язку з уточненням редакції відповіді), висновки, зроблені в ній, усе ще актуальні.

При заповненні табличної частини РК на одночасну зміну ціни і кількості товару:

• у гр. 1 вкажіть номер рядка ПН, який слід відкоригувати;

• у гр. 2 — причину коригування «Зміна кількості і вартості»;

• у гр. 3 — номенклатуру товару, кількість і вартість якого коригуються;

• у гр. 7 — значення зі знаком «-»/ «+», на яке зменшується/збільшується кількість товару;

• у гр. 8 — ціну товару, вказану в гр. 7 ПН;

• у гр. 9 — значення зі знаком «-»/«+», на яке зменшується/збільшується ціна товару;

• у гр. 10 — нову кількість товару (кількість, указана в гр. 6 ПН, треба зменшити/збільшити на значення гр. 7 цього РК).

Інші графи заповните в звичайному порядку.

Приклад. Постачальник отримав передоплату від покупця в рахунок постачання 300 шт. товару А за ціною 180 грн./шт. (у тому числі ПДВ — 30 грн.). Ціна товару без ПДВ склала 150 грн./шт. Пізніше сторони переглянули умови договору, внаслідок чого ціна була збільшена до 216 грн./шт. (у тому числі ПДВ — 36 грн.). Відповідно, нова ціна товару без ПДВ склала 180 грн./шт.

Спочатку розрахуємо нову кількість сплаченого товару за новою ціною:

300 шт. х 180 грн. : 216 грн. = 250 шт.

Далі постачальник, складаючи РК:

• у гр. 7 показує, наскільки зменшилася кількість товару, що постачається, тобто «мінус» 50 шт. (250 - 300);

• у гр. 8 — «стару» ціну з гр. 7 ПН (150 грн.);

• у гр. 9 відображає різницю в ціні товару (без ПДВ). Тобто 30 грн. (180 - 150), а в гр. 10 — фактичну кількість поставлених товарів (250 шт.).

Таким чином, за рахунок зменшення кількості товару база ПДВ-обкладення зменшилася на 7500 грн. (-50 шт. х 150 грн.), а за рахунок збільшення ціни вона збільшилася на 7500 грн. (30 грн. х 250 шт.). У результаті РК вийшов «нульовим» (див. рисунок). Його реєструє в ЄРПН постачальник (п. 192.1 ПКУ).