29.01.2018

Що таке «оприбуткування готівки»?

Як визначається поняття «оприбуткування готівки» згідно з нормами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні?

Відповідаючи на це запитання, контролери, на жаль, обмежилися цитуванням норм Положення № 148*. Так, вони нагадали, що згідно з п. 11 розд. II Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касі є її облік в повній сумі фактичних надходжень у касовій книзі на підставі:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

• прибуткових касових ордерів — якщо готівкові розрахунки оформляються касовими ордерами;

• фіскальних звітних чеків РРО — якщо готівкові розрахунки проводяться через РРО;

• даних розрахункових квитанцій — якщо використовується КОРО без застосування РРО.

Важливо! Положення № 148 зобов’язує підприємство розробити і затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі, в якому максимально врахувати особливості роботи самого підприємства і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок і особливості здачі готівки у банк).

Для відокремлених підрозділів порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється і доводиться внутрішніми документами підприємства.

Також податківці згадали підприємства і ФОП, які мають право проводити розрахункові операції без РРО з використанням відповідних книг обліку і через специфіку функціонування не можуть оформляти кожну операцію касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів, квитків державних лотерей, квитків у культурно-спортивні і видовищні заклади). Вони прибуткують готівку у кінці робочого дня за сукупністю операцій загалом за день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК (п. 13 розд. II Положення № 148).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.01