16.07.2018

Погашаємо податковий борг за рахунок від’ємного значення ПДВ

Лист ДФСУ від 05.06.18 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Якщо у підприємства — платника ПДВ в декларації з ПДВ є від’ємне значення і при цьому висить податковий борг, то виникає запитання: чи можна його зарахувати у погашення таких боргів?

На це запитання податківці відповіли у листі, що коментується.

Вони наголошують, що провести таке зарахування можна. Це прямо дозволяє п. 200.4 ПКУ, в якому зазначено: при від’ємному значенні ПДВ така сума, зокрема, враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого) в частині, що не перевищує суму реєстраційного ліміту на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ.

При цьому щоб провести таке зарахування, платнику податків потрібно (п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21):

• при зарахуванні від’ємного значення у зменшення суми податкового боргу з ПДВ — просто зазначити у ряд. 20.1 ПДВ-декларації суму від’ємного значення в межах реєстраційного ліміту, яку він хоче направити на погашення такого боргу;

• при зарахуванні у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Держбюджету, — суму від’ємного значення в межах реєстраційного ліміту відобразити у ряд. 20.2.2 декларації.

Пам’ятайте, що при цьому відразу зменшиться сума реєстраційного ліміту.

До відома! Погашати податковий борг і податкові зобов’язання з інших податків можна лише від’ємним значенням з ПДВ. Коштами, що знаходяться на електронному ПДВ-рахунку, погасити борг напряму не вдасться. Щоб вони стали у пригоді, спочатку вам слід їх поверну на свій поточний рахунок (подати додаток Д4).