30.07.2018

Мінфін актуалізував Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку

Наказ Мінфіну від 20.06.18 р. № 565 «Про внесення змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку»

Мінфін вніс зміни до головного підзаконного акта, який регулює порядок складання первинних документів та відображення їх у бухобліку підприємств, — Положення № 88*

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Головна «новація» — у п. 2.4 Положення № 88, який містить перелік обов’язкових реквізитів первинного документа. У ньому з’явилася ліберальна норма про те, що неістотні недоліки в документах, які містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції. Але при цьому мають виконуватись певні умови: такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості** про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

** Тут, очевидно, йдеться про те, що первинний документ, хоча й містить недоліки, але має чітко вказувати на дату проведення операції, її суть та учасників.

Нагадаємо, що аналогічні норми ще з початку 2018 року є у ч. 2. ст. 9 Закону про бухоблік. Отже, цими змінами Мінфін, по суті, привів Положення № 88 у відповідність до чинної редакції Закону про бухоблік.

Крім того, у пп. 2.13, 5.5, 6.7 та 6.8 Положення № 88 термін «особу, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства» замінено на «особу, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства». Ці правки теж пов’язані зі «новорічними» змінами у Законі про бухоблік.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня його офіційного опублікування.