11.06.2018

Зберігання коштів на місці РРО-розрахунків

Лист ГУ ДФС у Волинській обл. від 24.05.18 р. № 2301/ІПК/03-20-14-05-11

Бувають дні, коли у скриньці РРО накопичується така сума коштів, що для її зберігання не достатньо місця у скриньці (вони в неї не поміщаються). У цьому випадку оператор РРО має вийняти лишок коштів із РРО і передати у касу підприємства. Щоб це зробити, слід:

1) при вийманні коштів із скриньки РРО здійснити операцію «службова видача»;

2) при внесенні їх до каси оформити прибутковий касовий ордер.

Все просто, коли робочий день точки продажу збігається із робочим днем каси підприємства.

Якщо ні, то виникає запитання: чи можна вийняти кошти із скриньки РРО і без оформлення операції «службова видача» передати їх на зберігання у сейф, що розміщений на місці проведення розрахунків? А вже коли почне працювати каса підприємства, провести відповідні маніпуляції із внесення коштів до каси.

Відповідь на це запитання дали волинські податківці у листі, що коментується. Вони вважають, що так чинити можна.

Аргументують вони це тим, що відповідно до п. 13 ст. 3 Закону про РРО: сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків має відповідати сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО. При цьому місце проведення розрахунків — це місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти (ст. 2 Закону про РРО). Тому можна виймати кошти із скриньки РРО і передавати їх у сейф, який знаходиться на місці розрахунків, без операції «службова видача».

Зверніть увагу! На місці здійснення розрахунків має бути тільки виручка із РРО. Інших коштів там не повинно бути. А отже, якщо при перевірці контролери в грошовому ящику, сейфі тощо (на місці проведення розрахунку) виявлять якісь кошти, то вони їх приплюсують до суми, що зберігається у РРО, як неоприбутковані суми.

Тому будьте уважні, щоб гарні новини не зробили великих проблем.