11.06.2018

Із коштів, витрачених на придбання товарів у відрядженні, ПДФО не утримується

Рішення Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.18 р. у справі № 816/909/18

Платникові податків вдалося відмінити Індивідуальну податкову консультацію ДФСУ від 23.02.18 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 12.

Про що йшла мова в цій консультації? У ній ДФС визнала відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства доходом, що обкладається ПДФО і військовим збором (ВЗ).

Згідно з таким висновком виходило так: якщо підприємство виплачує працівникові грошові кошти для покриття витрат, понесених ним при здійсненні трудових обов’язків на користь підприємства (зокрема, купівля канцелярії, палива або конвертів), то ця сума повинна обкладатися ПДФО і ВЗ.

Несподіваний висновок податківців, чи не так? Не дивно, що платник податків не погодився з ним і звернувся до суду. Ця історія дістала великого резонансу, викликавши обурену реакцію і роботодавців, і працівників (адже «з них» масово почали здійснювати «несправедливе утримання»). Саме тому ми всі з нетерпінням чекали на справедливе рішення суду. І ось воно…

Виявилось, що суд з таким висновком контролерів теж не згоден. У своєму рішенні він зазначив, що визначальною ознакою доходу платника податку як об’єкта та бази обкладення ПДФО, у тому числі у вигляді додаткового блага, є приріст показників фінансового та/або майнового положення платника податків.

А оскільки при виплаті працівникові суми витрат, здійснених ним під час виконання трудових обов’язків, такий працівник не отримує доходу, то об’єкт оподаткування за ПДФО відсутній.

Аналогічний висновок викладений у постанові ВСУ від 13.03.18 р. у справі № 826/2226/15.