18.06.2018

Не подали додаток у складі ПДВ-декларації: як виправити помилку

Подаючи ПДВ-декларацію за березень 2018 року, платник ПДВ забув включити до неї один з ПДВ-додатків. Щоб виправити помилку, якої припустився, він вирішив подати уточнюючий розрахунок разом з таким додатком. Як заповнити забутий додаток і який у нього має бути статус (новий звітний чи уточнюючий)?

Дійсно, якщо платник ПДВ самостійно виявляє помилки в раніше поданій ним ПДВ-декларації, він повинен подати уточнюючний розрахунок (УР) до такої ПДВ-декларації (п. 2 розд. I і п. 1 розд. IV Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

До того ж разом з таким УР платник ПДВ повинен подати ще й ПДВ-додатки (з виправленими даними), якщо помилки припустилися:

• у рядках ПДВ-декларації, до яких подають ПДВ-додатки (але тільки ті ПДВ- додатки, які містять інформацію про уточнювані показники, — п. 8 розд. VI Порядку № 21);

• у самому ПДВ-додатку.

Такий же алгоритм виправлення (подати УР разом з ПДВ-додатком) можна використати й для додавання в ПДВ-декларацію «забутого» ПДВ-додатка.

Заповнюємо УР. Це зробити дуже легко. Наприклад, у шапці УР достатньо зазначити:

• звітний період, в якому ви подаєте УР;

• звітний період, який ви уточнюєте;

• поставити відмітку, якщо ПДВ-звітність такого періоду ви вже коригували;

• дані про платника ПДВ.

З табличною частиною ще простіше. Оскільки допущений промах не вплинув на підсумкові показники ПДВ-декларації, то дані в УР вносимо так:

• до гр. 4 і 5 переносимо усі показники ПДВ-декларації, додаток до якої ви забули подати. Якщо якісь рядки в декларації не були заповнені, в УР їх також залишаємо порожніми (лист МГУ ДФС — ЦО з обслуговування великих платників від 25.11.15 р. № 25909/10/28-10-06-11; категорія 101.24 ЗІР ДФСУ);

• до гр. 6 даних не буде.

Заповнюємо ПДВ-додаток. Попри те, що шапка ПДВ-додатків схожа з шапкою УР, у неї є невелика відмінність — у ній треба поставити відмітку «Х» в одному з полів:

поле 011 «Звітний»;

поле 012 «Звітний новий»;

поле 013 «Уточнюючий».

Яке поле обрати для ПДВ-додатка, який ще не потрапив до ПДВ-декларації? Чи буде він звітним, звітним новим або уточнюючим?

Скажемо відразу, при виправленні помилок, пов’язаних з додатками до ПДВ-декларації, платник ПДВ повинен подати саме «уточнюючий» ПДВ-додаток. Про це прямо говорять контролери в роз’ясненнях, розміщених у категоріях 101.23 і 101.24 ЗІР ДФСУ.

Посудіть самі, ПДВ-додатки подаються або у складі ПДВ-декларації, або разом з УР. Перша може бути або звітною, або звітною новою.

Нагадаємо: ПДВ-декларація з відміткою «Звітна нова» подається у разі, якщо після подання звітної ПДВ-декларації платник ПДВ подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання ПДВ-декларації за такий же звітний період (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ).

Тому й ПДВ-додатки, які подаються у складі ПДВ-декларації, можуть бути лише з відміткою «Звітний» або «Звітний новий».

До речі, такий висновок підтверджує і роз’яснення податківців, розміщене наразі в категорії 101.24 ЗІР ДФСУ, але таке, що вже втратило силу. Проте ним досі можна користуватися, оскільки Порядок № 21 не змінив положення, що стосуються заповнення шапки в ПДВ-звітності.

А ось УР може бути тільки уточнюючим. Тому й ПДВ-додатки, що подаються в складі УР, можуть бути лише з відміткою «Уточнюючий».

Йдемо далі. У полі 02 «Звітний (податковий) період» зазначте період, в якому ви подаєте уточнюючий ПДВ-додаток.

У полі 03 «Звітний (податковий) період, за який виправляються помилки» — період, в якому припустилися помилки.

Після цього заповніть ПДВ-додаток у звичайному порядку і подайте його разом з УР до контролюючого органу. От і все.