25.06.2018

На якій групі єдиного податку ФОП може надати послуги з купівлі-продажу нерухомості

Лист ДФСУ від 31.05.18 р. № 2396/К/99-99-13-01-02-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання платника щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізиною особою — підприємцем (ФОП), який надає посередницькі послуги з купівлі-продажу нерухомого майна.

Контролери переконані, що надавати такі послуги мають змогу лише ФОП, які працюють у групі 3 платників єдиного податку.

Відразу скажемо: податківці праві. Річ у тому, що в інших групах єдиного податку займатися таким видом діяльності ФОП не вдасться через вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть їх обрати.

Посудіть самі:

1) обравши групу 1, ФОП може здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадити діяльність з надання побутових послуг населенню. Посередницькі послуги з продажу нерухомості до переліку побутових послуг не входять (п. 291.7 ПКУ), а тому на цій групі єдиного податку їх надавати не вдасться;

2) обравши групу 2, ФОП може здійснювати діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Водночас їм прямо заборонено надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Залишається тільки група 3. Про те, що посередницькі послуги, які заборонені для групи 2, можуть надавати ФОП, які обрали групу 3, прямо вказано в абзаці четвертому п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.