25.06.2018

Нарахування земельного податку фізособі-нерезиденту

Як нараховуються фізособам-нерезидентам, які не проживають в Україні, суми земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (п. 269.1 ПКУ).

При цьому власниками земельних ділянок є юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 ПКУ).

Отже, нерезиденти, зокрема фізособи, які володіють землею на території України, є платниками земельного податку.

При цьому варто пам’ятати, що фізособам нараховують податок контролюючі органи (за місцезнаходженням земельної ділянки) шляхом надсилання (вручання) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкового повідомлення-рішення про внесення податку (абзац перший п. 286.5 ПКУ).

Податок, визначений у такому повідомленні-рішенні, фізичні особи сплачують протягом 60 днів з дня його вручення (п. 287.5 ПКУ).

Отже, нарахування фізичним особам — нерезидентам сум земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності провадиться контролюючими органами за місцезнаходженням земельної ділянки, які надсилають до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати.

Разом з цим фізичні особи — нерезиденти, які не проживають в Україні, повинні повідомити свою адресу постійного проживання контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки для надіслання податкових повідомлень-рішень про внесення земельного податку або орендної плати.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.05